Gyárfás
18 °C
35 °C

Magyar tudós nyert a holland fotópályázaton

2008.02.28. 14:45
Márkus Róbert tizenkét éves kora óta készít mikrofotókat. A fiatal magyar kutatóorvost tavaly már jutalmazták egy nemzetközi mikrofotó-pályázaton, munkásságát most a Holland Királyi Tudományos Akadémia is elismerte.

Márkus Róbert magyar kutatóorvos nyerte a Holland Királyi Tudományos Akadémia fotópályázatát. Az ünnepélyes díjátadásra február 25-én került sor Hágában, az akadémia épületében.

Márkus Róbert győztes képe

A holland akadémia fennállásának 200. évfordulójára hirdette meg a Látható tudomány címet viselő nemzetközi fotópályázatot, amire 30 országból 279 pályamű érkezett.

Az akadémia elnökének vezetésével összeült zsűri több fázisban jutott el a legjobb négy fotó kiválasztásáig, és végül a magyar pályaművet, Márkus Róbert Harmatlégylárva egy csepp vízben című, mikroszkóp alatt fotózott felvételét ítélték a legkiemelkedőbb alkotásnak. A zsűrit az győzte meg, hogy a kép "a tudomány, a szépség, a mágia, az eredetiség és a művészetet ötvözete" - idézte az értékelést a közlemény.

Márkus művével és a többi kategória győztesével

Az MTA Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének 29 éves munkatársa már 12 éves kora óta fotózza a mikroszkóp alatti életet. A díjnyertes fotót a Nature című tudományos szaklap is publikálja következő számában.

Az Indexnek egy tavalyi nemzetközi mikrofotó-pályázaton elért eredménye kapcsán elmondta, a biológia iránti vonzódásán és a természetes kíváncsiságon kívül dr. Lovas Béla könyvei (Mikroszkóp - mikrokozmosz, Kísérletezz mikroszkóppal!) vezették hobbijához.