Fejben már kész a Masat–2 műhold

2012.02.14. 17:40

Képek és videók

A BME honlapja

Kourou térképe

Teljes siker az első magyar műhold küldetése: minden rendben volt a felbocsátásnál, a pályára állásnál. A rádióamatőröknek nagyon hamar sikerült befogniuk a műhold jeleit, nem sokkal később pedig a magyar központ már utasításokat is adott a Masat–1-nek.

A magyar csapat a terveknek megfelelően már az első átadáskor vette a műhold jelét, igaz, ekkor már tudták, hogy működik az űreszköz, mert floridai rádióamatőrök befogták a Masat–1-et. A BME-s csapatnak sikerült nagy mennyiségű adatot is fogadni tőle, sőt mérési utasításokat is küldtek.

A projekt különlegessége, hogy eleve számítottak a rádióamatőrök segítségére. Az elgondolás jó volt: míg a hivatalos vevőállomásokon egy nap alatt 800-900 csomagnyi adatmennyiséget tudtak fogadni, addig a rádióamatőrök kétezer csomagot küldtek a csapatnak az interneten.

Három hónap

Hivatalosan legalább három hónaposra tervezték a magyar műhold minimális élettartamát. Az, hogy a Masat–1 valójában meddig bírja majd, nagyban függ az űrbéli időjárási viszonyoktól: a nagyenergiájú részecskék tönkretehetik az érzékeny műszereket.

Az ilyen részecskék áramlataitól egyébként a többi űreszköz kitér, viszont a pikoműholdakba a tömegkorlát miatt nem fért el manőverező egység. Ezért redundáns rendszerek kerültek a műholdba, amivel a Masat–1 biztonsági szempontból kimagaslik a többi, Cubesat szabvány szerint készült műholdak közül. Az eszköz legkésőbb körülbelül három év múlva ér a légkörbe, és ég el.

A legfontosabb célt már elértük

Horváth Gyula, Masat–1 műhold projektmenedzsere az Indexnek elmondta, hogy a legfőbb célt már elérték: az ország bemutatta, hogy el tud készíteni egy teljes értékű űreszközt, saját erőből. A projekt másik célja egy egyedülálló kísérlet végrehajtása. A műholdon utazik egy mágneses stabilizátor is: a BME csapata ezzel a műszerrel elvileg állítani tudja majd a műhold orientációját, mindenféle hajtómű nélkül. Ezt a rendszert még nem aktiválták, először több adatot begyűjtenek a műholdtól.

Nem áll meg az élet akkor sem, ha a Masat–1 túllépi a hivatalosan tervezett három hónapos missziót: a műholdat nagyon sokféle adatgyűjtési struktúrára felkészítették, így sok mindent ki lehet majd próbálni vele, ráadásul nagyon változatos környezetben repül. Jelenleg napos pályán kering, nemsokára azonban egy kör 40 százalékában is árnyékba kerülhet, így érdemes lesz vizsgálni a különböző termikus viszonyokat.

Vár minket az ESA

Horváth Gyulától megtudtuk, hogy a fejükben már megszületett az utód, a Masat–2 is. Szerinte ez a műhold akár már piacképes is lehetne. Most már van referenciájuk, megépítettek egy működő, teljes értékű űreszközt, ráadásul a piac is egyre jobban keresi a Cubesatokat.

A Masat–1 projektmenedzsere szerint az Európai Űrügynökségben már várják az országot, a magyar műhold delegációjának többen is jelezték ezt. Örülnének Magyarországnak, hiszen látják, hogy van lehetőség az itteni mérnökökben.  • Tippek
  • Hírek