Zsófia
17 °C
21 °C

Új majmot találtak Indiában

2004.12.16. 13:56
A tudomány számára eddig ismeretlen főemlősfajt fényképeztek le Indiában. A most felfedezett faj rendszertani neve a helyiek nyelvén "erdőmélyi majmot" jelent. Utoljára száz évvel ezelőtt találtak új makákófajt.

Kutatók nemzetközi csoportja a tudomány számára eddig ismeretlen majomfajt fényképezett le Indiában. Az északkeleti Arunachal Pradesh állam területén lefotózott majom a makákók családjába tartozik. A viszonylag nagy testű, rövid farkú, barna színű majmot arunachali makákónak nevezték el, latin neve a Macaca munzala lett, írta a BBC.

A kutatók meglepőnek találják, hogy egy eddig ismeretlen emlősre bukkantak egy ennyire sűrűn lakott országban, bár Arunachal Pradesh állam e területe egyike India még megmaradt érintetlen vidékeinek. A majmot részletesen az International Journal of Primatology főemlőskutatási szaklap következő számában mutatják be.

A helyiek jól ismerik

Korábbi Arunachal Pradesh-i expedíciók több, Indiában addig ismeretlen állatfajt is felfedeztek: kétféle szarvast és a kínai gorált (utóbbi egy kecskével rokon állat). Egy ilyen expedíció után a kormány létre is hozott itt egy természetvédelmi övezetet, a Tsangyang Gyatso Rezervátumot.

Új majomfajokat nem gyakran fedeznek fel, új makákófajt legutóbb 1903-ban találtak, az indonéziai pagai makákót. A faj csak a tudósok számára új, a helyiek jól ismerik. A majom rendszertani neve a munzala "erdőmélyi majmot" jelent, a Dirang Monpa-iak nyelvén.

Az új faj 1600-3500 méter tengerszint feletti magasságon található meg, így egyike a legmagasabban élő főemlősöknek. Az arunachali makákót nem vadásszák élelemért vagy kedvtelésből, de a helyiek pusztítják a majmokat, mivel azok megdézsmálják a termést. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a faj veszélyeztetett-e.