Piroska
-1 °C
5 °C

Ellenálló tbc-törzsek fenyegetik Kelet-Európát?

2001.04.02. 11:54
A tbc ellen ugyanolyan nemzetközi összefogásra van szükség, mint az ebolával szemben. Az ellenálló baktériumtörzsektől megbetegedett páciensek 15 százaléka semmilyen kezelésre nem reagál és meghal. Ha a problémát rövidesen nem sikerül nemzetközi összefogással legyűrni, a kór átterjedhet a világ többi részére - jelentette ki a WHO tuberkulózisellenes programjának vezetője.
A gyógyszereknek ellenálló Kelet-Európában megfigyelt tbc-baktériumtörzsek olyan veszélyesek lehetnek a lakosságra, mint egy ebolajárvány - jelentette ki Mario Raviglione, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tuberkulózisellenes programjának vezetője. A többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multi-drug resistant, MDR) tbc-törzseket a szakma már csak "szárnyas ebolának" nevezi -jelentette ki Raviglione a londoni Royal Society of Medicine konferenciáján.

Ebolavírus
Az MDR-tbc ellen ugyanolyan nemzetközi összefogásra van szükség, mint az ebolával szemben. Az ellenálló baktériumtörzsektől megbetegedett páciensek 15 százaléka semmilyen kezelésre nem reagál és meghal. Ha a problémát rövidesen nem sikerül nemzetközi összefogással legyűrni, a kór átterjedhet a világ többi részére - jelentette ki Raviglione. Nincs kétségünk afelől, hogy az egész világot érinti a probléma. Nagy-Britanniában vagy Svédországban sem érezhetik magukat biztonságban az emberek - figyelmeztette a hallgatóságát.

A WHO szakértője szerint rémálomba illő, ami ma Kelet-Európában történik. Új adatok azt mutatják, hogy Észtországban hét új tbc-fertőzés közül egy már nem reagál a legfontosabb gyógyszerekre. Az észt esetek több mint egyharmada ellenálló legalább egy antibiotikummal szemben.

Ez pedig katasztrofális, hiszen egyben azt is jelenti, a félelmetes Mycobacterium tuberculosis ellenálló formája minden akadály nélkül rombolhatja a betegek szervezetét - véli Raviglione. Mostanáig az ellenálló baktériumtörzsek olyan emberekben fejlődtek ki, akik elmulasztották befejezni a gyógyszeres kúrát.

Egy másik időzített bomba lehet a kelet-európai börtönökben terjedő AIDS. A HIV-fertőzés jóformán segíti a tbc tovaterjedését, hiszen az AIDS-es páciensekben gyakran kifejlődik az ellenálló baktériumtörzs is. Az összeomló immunrendszer nem képes megfékezni az M. tuberculosis tombolását, sőt, a kórokozó felülkerekedik minden vele szemben bevetett gyógyszeren.

Magyarország nem veszélyeztetett
Hazánk nem tartozik abba a bizonyos kelet-európai régióba - mondta el az Index kérdésére Dr. Pataki Géza, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Szervezési és Módszertani Osztályának vezetője. A balti államokban és Ukrajnában figyelték meg ezeket az ellenálló baktériumtörzseket. A balti államokban a 30-40 százalékot is eléri az MDR-TBC-s esetek aránya. Itthon 5 százalék körüli értéket regisztrálnak, ami még a nyugat-európai 6-7 százaléknak is alatta marad. Magyarországon a tuberkulózisos megbetegedések száma 90 és 96 között emelkedett, utána pedig ismét csökkenni kezdett, és mostanában éri el az 1990-es szintet. 4-5 éve még a hajléktalanok között is magasabb volt a tbc-s esetek száma.
Margarita Silova, a moszkvai pulmonológiai intézet képviselője arról számolt be, hogy az orosz börtönökben HIV-fertőzöttek száma három év alatt megduplázódott. Jelenleg 500 őrizetesről tudnak, aki egyszerre HIV-fertőzött és MDR-tbc-hordozó. Egész Oroszországban a tbc-s esetek száma 10 év alatt megháromszorozódott. Tavaly 132 ezer új esetet regisztráltak.

Az ellenálló törzsek megjelenése nem csak az emberek egészségét, de az országok gazdaságát is veszélyezteti - figyelmeztetett Raviglione. A nem ellenálló tbc kezelése gyorsan és egyszerűen megoldható. A hagyományos gyógyszerek 6-10 dolláros összköltséggel, hat hónap alatt megoldják a problémát.

De ha a legerősebb gyógyszerek csődöt mondanak, a második védvonal preparátumait kell alkalmazni. Ezek sokkal komolyabb mellékhatásokkal járnak, kevésbé hatékonyak, ráadásul drágák is. A kezelés során a gyógyszerkoktél egyetlen alkotóeleme 15 ezer dollárba is belekerülhet. Ezen felül a kezelés is eltarthat két évig, sőt, még tovább. A krízishelyzetet kezelő terv részeként a WHO 22 gócpontnak számító országot határozott meg, amelyek a hatásos gyógyszereket komoly kedvezményekkel szerezhetik be.