Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megfejtették a reggeli rosszkedv okát

2006.07.11. 11:20
Orosz kutatók szerint az étkezés tehető felelőssé a reggeli rosszkedvért: csak a csokoládéval szervírozott, tejszínhabos sült banán segíthet a bajokon.

Megfejtették a reggeli morcosság oka, azt, hogy mivel magyarázható, hogy az amúgy teljesen egészséges emberek egynegyede felkelés után gyengének, elesettnek érzi magát.

Az étel a hibás

Orosz kutatók a reggeli rosszkedv oka abban látják, hogy a vacsora hatására képződött endorfinok (opioid, azaz ópiumhoz hasonlító vegyületek, amelyek boldogságérzetet keltenek) az éjszaka folyamán elfogynak - olvasható a Poszolsztvo mediciny című orosz hírportálon.

S mivel a boldogság forrásának tartott vegyületek készlete megcsappan, jön az ébredés utáni rosszkedv, amin egy kis evéssel lehet segíteni. Különösen javallott olyan étkek fogyasztása, amelyek elősegítik az endorfinok kiválasztását. A tudósok mindenekelőtt csokoládé, kakaó, banán, grépfrút fogyasztását ajánlják.

E logikából kiindulva különösen hatásos lehet, ha a nap forró csokoládéöntettel szervírozott sült banánnal kezdődik, s valószínűleg az sem árt, ha egy kis tejszínhabbal tetézi a rosszkedv elleni védekezést az ember.