Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Megfejtették a reggeli rosszkedv okát

2006.07.11. 11:20
Orosz kutatók szerint az étkezés tehető felelőssé a reggeli rosszkedvért: csak a csokoládéval szervírozott, tejszínhabos sült banán segíthet a bajokon.

Megfejtették a reggeli morcosság oka, azt, hogy mivel magyarázható, hogy az amúgy teljesen egészséges emberek egynegyede felkelés után gyengének, elesettnek érzi magát.

Az étel a hibás

Orosz kutatók a reggeli rosszkedv oka abban látják, hogy a vacsora hatására képződött endorfinok (opioid, azaz ópiumhoz hasonlító vegyületek, amelyek boldogságérzetet keltenek) az éjszaka folyamán elfogynak - olvasható a Poszolsztvo mediciny című orosz hírportálon.

S mivel a boldogság forrásának tartott vegyületek készlete megcsappan, jön az ébredés utáni rosszkedv, amin egy kis evéssel lehet segíteni. Különösen javallott olyan étkek fogyasztása, amelyek elősegítik az endorfinok kiválasztását. A tudósok mindenekelőtt csokoládé, kakaó, banán, grépfrút fogyasztását ajánlják.

E logikából kiindulva különösen hatásos lehet, ha a nap forró csokoládéöntettel szervírozott sült banánnal kezdődik, s valószínűleg az sem árt, ha egy kis tejszínhabbal tetézi a rosszkedv elleni védekezést az ember.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!