Edina
-12 °C
-3 °C

Gurul a világ legkisebb autója

2005.10.25. 13:43
Új dimenzióba helyezték a 'mini' fogalmát amerikai kutatók. A négy nanométeres járművet egyetlen molekula alkotja, mégis kerekeken gurul. Hozzá képest az emberi haj gigantikus tárgy, annak átmérője ugyanis 80 ezer nanométer.

A texasi Rice egyetem kutatóinak sikerült megépíteniük a világ legkisebb autóját. A Nanocar hosszúsága becslések szerint három és négy nanométer között lehet, és egyetlen molekula alkotja. A miniatűr jármű karosszériájához két tengely, illetve négy kerék kapcsolódik.

Nem az autó megépítése volt a legnagyobb probléma, írják a kutatók a Nano Letters tudományos szaklapban megjelent beszámolójukban. Sokkal nehezebb volt egyértelműen igazolni, hogy az egyenként hatvan szénatomból álló kerekein a Nanocar valóban gurul, nem pedig csúszik.

Felmelegítve elszakad

#alt#
A Nanocar számítógépes szimulációja
Forrás: Rice.edu
A felületen csúszni képes nanotárgyak építése felettébb egyszerű, idézte a pte hírügynökség Kevin Kellyt, a Rice egyetem kutatóját. A gurulás igazolásához viszont a kutatók aranyfelületre helyezték a Nanocart. Szobahőmérsékleten az autó még a felületre tapadt, 200 Celsius fokra hevítve viszont felszabadultak a kerekek.

A forgási képességet egy pásztázó alagútmikroszkóp (Scanning Tunneling Microscope, STM) segítségével állapították meg. Az STM percenként készített képeket a járműről. Mivel a miniatűr autó tengelyei hosszabbak a tengelytávnál, meg tudták állapítani az elhelyezkedését, és azt is, hogy a jármű tengelyekre merőlegesen mozog.

A kutatók célja, hogy ilyen minijárművekkel atomokat szállítsanak. Az atomok független továbbítása lehetővé teszi különböző anyagok felületi tulajdonságainak módosítását. Javítható így például a kopásállóság, és távlati lehetőségként szóba került a mesterséges molekulák építése is.