Auguszta
-3 °C
2 °C

Feltérképezhetők a nikotinreceptorok

2005.01.19. 10:30
A Kaliforniai egyetem kutatói által feltalált agyi receptorok megjelölő új szer nagy segítség lehet a nikotinfüggőség elleni harcban.

A Nifrolidin amely nikotinfüggőség által érintett agyterületekhez kötődik, a dohányosok kigyógyításán túl hasznos lehet az Alzheimer-kór és a skizofrénia felismerésében is.

Az anyagot Jogesvar Mukerdzsi professzor kísérletezte ki a Kaliforniai egyetem dohányhasználattal foglalkozó Irvine-i transzdiszciplináris kutatóközpontjában. A kutató a nikotinreceptorok egy altípusát kívánta megjeleníteni pozitron emissziós tomográf segítségével.

"A Nifrolidin segítségével megbízható mennyiségi információhoz jutunk ezekről a receptorokról, ezért nagyon hasznos lehet az emberi agy ezen területeit érintő nikotin addikció és más betegségek jövőbeni kutatásában" - mondja Mukerdzsi.

Tanulékony régiók

A professzor állatkísérletei kiderítették, hogy a Nifrolidin homloki és halántéki agykéregben elhelyezkedő receptorokhoz kötődik - ezek a területek felelősek a tanulásért, emlékezetért, érvelésért, tervezésért, problémamegoldásért és érzelmekért. Az Alzheimer-kórosok ilyen receptoraik 30-50 százalékát elveszítik a betegség előrehaladtával.

Mukerdzsi szerint éppen ezért a Nifrolidin potenciálisan alkalmazható az Alzheimer-kór korai felismerésére.

Mennyire szokott rá?

A jelenlegi tudományos ismeretek szerint a nikotin hatására a receptorok dopamintermelést indítanak különböző agyi régiókban. A nikotin hatására megnyilnak bizonyos membránfehérjék - ezek a nikotinikus receptorok -, és megváltoznak az idegsejt elektromos tulajdonságai.

Az emberi agyban több milliárd idegsejt koordinációja segíti az összetett viselkedéseket, mint amilyen a tanulás vagy valamilyen anyag ismétlődő hatására kialakuló rászokás. Ezek a viselkedések új idegi kapcsolatok kialakulásával, vagy a létezők megváltozásával jönnek létre.

A nikotinreceptorok feltérképezésével tanulmányozhatóvá válik, hogy egyes emberek miért szoknak rá erősebben a nikotinra, mint mások.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft