Judit
2 °C
7 °C

Konferencia a dohányzás ellen Chicagóban

2000.08.07. 15:51
A világ eddigi legnagyobb dohányzásellenes konferenciája nyílt meg hétfőn Chicagóban. Százhúsz ország négyezer-ötszáz szakértője vesz részt a rendezvényen, amely a dohánygyártó cégek és a dohányipar ellen irányul elsősorban. A konferenciának, amely az első az 1997-es pekingi találkozó óta, az American Medical Association és az American Cancer Society a két főszervezője.
Thomas Houston, az esemény társelnöke elmondta, hogy a konferencia elsődleges célja olyan új stratégiák kidolgozása, amelyek egyfelől közvetlenül támadják a dohányipart és a dohánygyártó cégeket, kényszerítve őket a termelés és a terjesztés csökkentésére, másrészt pedig közvetlenül a keresletet csökkentik.

A résztvevők szerint fontos a megelőzés és a kereslet csökkentése

Felszólalók szerint a dohányzás a legnagyobb - megelőzhető - ,,járvány" az emberiség történelmében, amely a fejlődő országokat érinti a legsúlyosabban. Itt ugyanis nem létezik megfelelő színvonalú orvosi ellátás, és különféle szociális-kulturális tényezők miatt a szokás is elterjedtebb, mint a fejlett nyugati országokban. A konferencián résztvevők szerint ezért is nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a megfelelő gazdasági, politikai és szociális környezet megteremtésére.

A szakértők által koordinált átfogó dohányzásellenes kampány ennek megfelelően nagyrészt olyan elemeket tartalmaz, mint reklámozás és ismeretterjesztés, vagy törvényi szabályozások támogatása és lobbizás.

Támadják a dohányipart

Különösen éles támadások érik azonban magukat a dohánygyártó és -forgalmazó vállalatokat. Egy felszólaló egyenesen a ,,halál katonáinak" nevezte az érintett cégeket, az American Cancer Society képviselője szerint pedig a jelenlegi, évi négymillió haláleset elkerülhető lenne, ha nem lenne az ,,erkölcstelen dohányipar, amely fontosabbnak tartja a profitot az emberi életnél". A konferencián ennek megfelelően külön munkacsoport foglalkozik a multinacionális cégek taktikájának elemzésével.

Adatok
- A világon a felnőtt lakosság egyharmada, 1,1 milliárd ember dohányzik
- A férfiak 47, a nők 12 százaléka
- Naponta körülbelül tízezren halnak meg dohányzás okozta megbetegedésekben
- 2030-ra becslések szerint évente tízmillió lesz a halálos áldozatok száma

forrás: World Health Organization

Mint arról már beszámoltunk, az elmúlt időszakban több támadás is érte a nagy amerikai dohányipari cégeket. Júliusban 145 milliárd dolláros kártérítést rótt ki egy floridai bíróság több vállalatra, nem sokkal később az Európai Unió fenyegette meg perrel a dohánymultikat, múlt héten pedig az Egészségügyi Világszervezet vádolta meg a dohányipart azzal, hogy tisztességtelen és illegális eszközökkel akarja aláásni nemzetközi dohányzásellenes erőfeszítéseit. Az érintett cégek minden esetben tagadják a vádakat, és fellebbeznek a meghozott ítéletek ellen.

Elemzők szerint a dohányipar azzal igyekszik védekezni a Nyugaton egyre erősebb dohányellenes akciók ellen, hogy egyre nagyobb méretekben viszi külföldre termékeit. Houston rámutatott, hogy Kínában többen dohányoznak, mint amennyien az Egyesült Államokban élnek. A szenvedély elterjedésének megakadályozását nehezíti, hogy több fejlődő országban státuszszimbólumnak, ,,menő dolognak" számít a dohányzás. Szintén fontos, hogy a törvényi szabályozás - például a kockázatok feltüntetésének kötelezővé tétele - is hiányzik, vagy legalábbis sokkal lazább. Az erős dohánylobbi pedig igyekszik megakadályozni, hogy a legtöbb nyugati országban és hazánkban is létező hatékony szabályozások ezekben az országokban megszülessenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?