16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Konferencia a dohányzás ellen Chicagóban

2000.08.07. 15:51
A világ eddigi legnagyobb dohányzásellenes konferenciája nyílt meg hétfőn Chicagóban. Százhúsz ország négyezer-ötszáz szakértője vesz részt a rendezvényen, amely a dohánygyártó cégek és a dohányipar ellen irányul elsősorban. A konferenciának, amely az első az 1997-es pekingi találkozó óta, az American Medical Association és az American Cancer Society a két főszervezője.
Thomas Houston, az esemény társelnöke elmondta, hogy a konferencia elsődleges célja olyan új stratégiák kidolgozása, amelyek egyfelől közvetlenül támadják a dohányipart és a dohánygyártó cégeket, kényszerítve őket a termelés és a terjesztés csökkentésére, másrészt pedig közvetlenül a keresletet csökkentik.

A résztvevők szerint fontos a megelőzés és a kereslet csökkentése

Felszólalók szerint a dohányzás a legnagyobb - megelőzhető - ,,járvány" az emberiség történelmében, amely a fejlődő országokat érinti a legsúlyosabban. Itt ugyanis nem létezik megfelelő színvonalú orvosi ellátás, és különféle szociális-kulturális tényezők miatt a szokás is elterjedtebb, mint a fejlett nyugati országokban. A konferencián résztvevők szerint ezért is nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a megfelelő gazdasági, politikai és szociális környezet megteremtésére.

A szakértők által koordinált átfogó dohányzásellenes kampány ennek megfelelően nagyrészt olyan elemeket tartalmaz, mint reklámozás és ismeretterjesztés, vagy törvényi szabályozások támogatása és lobbizás.

Támadják a dohányipart

Különösen éles támadások érik azonban magukat a dohánygyártó és -forgalmazó vállalatokat. Egy felszólaló egyenesen a ,,halál katonáinak" nevezte az érintett cégeket, az American Cancer Society képviselője szerint pedig a jelenlegi, évi négymillió haláleset elkerülhető lenne, ha nem lenne az ,,erkölcstelen dohányipar, amely fontosabbnak tartja a profitot az emberi életnél". A konferencián ennek megfelelően külön munkacsoport foglalkozik a multinacionális cégek taktikájának elemzésével.

Adatok
- A világon a felnőtt lakosság egyharmada, 1,1 milliárd ember dohányzik
- A férfiak 47, a nők 12 százaléka
- Naponta körülbelül tízezren halnak meg dohányzás okozta megbetegedésekben
- 2030-ra becslések szerint évente tízmillió lesz a halálos áldozatok száma

forrás: World Health Organization

Mint arról már beszámoltunk, az elmúlt időszakban több támadás is érte a nagy amerikai dohányipari cégeket. Júliusban 145 milliárd dolláros kártérítést rótt ki egy floridai bíróság több vállalatra, nem sokkal később az Európai Unió fenyegette meg perrel a dohánymultikat, múlt héten pedig az Egészségügyi Világszervezet vádolta meg a dohányipart azzal, hogy tisztességtelen és illegális eszközökkel akarja aláásni nemzetközi dohányzásellenes erőfeszítéseit. Az érintett cégek minden esetben tagadják a vádakat, és fellebbeznek a meghozott ítéletek ellen.

Elemzők szerint a dohányipar azzal igyekszik védekezni a Nyugaton egyre erősebb dohányellenes akciók ellen, hogy egyre nagyobb méretekben viszi külföldre termékeit. Houston rámutatott, hogy Kínában többen dohányoznak, mint amennyien az Egyesült Államokban élnek. A szenvedély elterjedésének megakadályozását nehezíti, hogy több fejlődő országban státuszszimbólumnak, ,,menő dolognak" számít a dohányzás. Szintén fontos, hogy a törvényi szabályozás - például a kockázatok feltüntetésének kötelezővé tétele - is hiányzik, vagy legalábbis sokkal lazább. Az erős dohánylobbi pedig igyekszik megakadályozni, hogy a legtöbb nyugati országban és hazánkban is létező hatékony szabályozások ezekben az országokban megszülessenek.  • Hírek
  • Bankszámla