Klaudia
-3 °C
3 °C

A nők agya mindig sűrűbb

2001.11.13. 16:52
Kanadai tudósok megállapították, hogy a nők agya egyes helyeken sűrűbben tartalmaz agysejteket, mint a férfiaké, s ezzel több feladatot jobban végezhetnek.
Egy kanadai tudóscsoport az ontariói McMaster Egyetemen megállapította, hogy a nők 15 százalékkal több agysejttel bírnak a frontális lebenyben, amely az úgynevezett magasabb szintű műveletek végrehajtásáért felel.

A frontális lebenyben történik a tudatos cselekvés, viselkedés programozása és szabályozása, de a frontális lebenyé a főszerep az intellektuális tevékenységben, a probléma megértésében, a megoldás megtervezésében, a lényeges elemek emlékezeti megőrzésében, az eredmények értékelésében is.

A tudósok azonban azt is megállapították, hogy az idő előrehaladtával a nők agysejtjei gyorsabb ütemben haláloznak el a férfiakénál, s így az őszidőkre mindkét nem képviselői azonosan butulnak el.

És akkor mi van?

Sandra Witelson professzor a kutatási eredményeket összegezve nem tudta hirtelenjében rávágni, hogy ez a 15 százalék plusz milyen előnyökkel jár - ha egyáltalán - az egyén teljesítményének alakításában.

Dr. Tonmoy Sharma, a Stonehouse kórház pszichiátriai konzultánsa úgy saccolja, a nagyobb agysűrűség nem jelenti azt, hogy a nők lenyomnák a férfiakat. Elmondása szerint mivel a nők agya kisebb, nincs különbség a két nem szellemi képességei között.

Dr. Sharma szerint a természet alakította így a dolgokat, hogy kisebb aggyal se maradjanak le a vetélkedőkön a csajok. A pszichiáter szerint az agysejtek gyorsabb halálozási sebessége nagyobb veszélynek teszi ki őket - az Alzheimer-kór például gyakoribb nők körében -, de ezek kialakulását számos egyéb faktor befolyásolja.