Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az ólom rontja a termékenységet

2003.02.11. 09:50
Bizonyos esetekben a környezetünkben megtalálható ólom felelős a férfiak terméketlenségéért. Az Egyesült Államok kutatói ezért úgy gondolják, hogy az ólom esetében új expozíciós határértékeket kell bevezetni. Magyarországon 0.15 mg ólom megengedett egy köbméter levegőben.
Az orvosok száznegyven mesterséges megtermékenyítésre jelentkező párt megvizsgálva kimutatták, hogy a férfiak spermiumában lévő magasabb ólomszint összefüggésbe hozható az alacsony megtermékenyülési rátával. Különösen fontos megállapítás, hogy egyik megvizsgált férfi sem dolgozott olyan helyen, ahol kiemelkedően magas ólomszennyezésnek lettek volna kitéve.

Susan Benoff kutatónő (North Shore-Long Island Jewish Research Institute) a New Scientist-nek elmondta: nem számítottak arra, hogy az ólomnak ilyen nagy szerepe lehet a termékenységre, mivel egyik férfin sem jelentek meg az ólommérgezés tünetei. Benoff szerint a felfedezés nemcsak a mesterséges megtermékenyítési programban résztvevő párokra érvényes, hanem mindenkire.

A nehézfémek nehezítik a termékenyítést

A spermiumon végzett kísérletek kimutatták, hogy a magas ólomszint miatt a spermium nehezebben tudja megtermékenyíteni a petesejtet. Az ólomszint és a termékenység közötti összefüggést egy másik kísérlet is bebizonyította; ebben kilenc termékeny férfi spermáját egyre nagyobb ólomszennyezésnek tették ki.

Benoff és más kutatóintézeteknél dolgozó kollégái megvizsgálták az ólom, a cink és a kadmium spermára gyakorolt hatását. A spermamintákat olyan férfiaktól vették, akik párjukkal mesterséges megtermékenyítési programra jelentkeztek. A férfiakkal kitöltettek egy életmóddal és munkahelyi körülményekkel foglalkozó kérdőívet, hogy megpróbálják kiszűrni a zavaró tényezőket.

Az erősen ólmozott spermiumok fején kevesebb olyan receptor volt, amely a petesejt külsején található cukrokhoz képes kapcsolódni, valamint nehezebben jutottak be a petesejtbe. Benoff szerint ez azért lehetséges, mert az ólom átveszi a kalcium helyét, amely nélkülözhetetlen a spermium rendes működéséhez. Elmondása szerint az a tény, hogy a munkahelyén egyik férfi sem kaphatott nagyobb dózist azt mutatja, hogy az expozíciós határértékeket újra át kell gondolni. A Nemzetközi Kémiai Biztonsági Kártyák (International Chemical Safety Cards - ICSC) alapján Magyarországon 0.15 mg ólom megengedett egy köbméter levegőben, az Egyesült Államokban 1,5 mikrogramm a határérték.