Valér
2 °C
8 °C

Őssejt meg nem termékenyített petesejtből

2007.06.29. 13:30
Amerikai és orosz tudósok megtermékenyítés nélkül, stimulációval tudtak létrehozni emberi előembriókat, amelyekből gyógyításra alkalmas őssejteket nyertek ki.

Mesterséges megtermékenyítésre váró asszonyok felajánlottak néhány petesejtet a kutatóknak, akik művi úton fejlődésre késztették a sejteket. Parányi előembriók fejlődtek ki, és ezekből ugyanúgy őssejteket tudtak kinyerni, mint a megtermékenyített petesejtekből.

A kutatók azt remélik, hogy az embrionális őssejtek létrehozásának ez egy etikailag is teljesen elfogadható módja lehet. Csakhogy amerikai katolikus körökből máris elhangzott az elutasító vélemény, miszerint ezek a néhány napos előembriók - amelyek akkorák, mint i betűn a pont - tiszavirág-életű embereknek tekinthetők, még akkor is, ha soha semmilyen körülmények között nem fejlődhetnek ki belőlük emberek.

Csak nőknek?

Az új módszerrel előállított őssejtek csak a nő DNS-információját tartalmazzák, ezért a belőlük kifejlődő szövetek csak a nők számára alkalmasak, ugyanakkor lehetséges, hogy kilökődést gátló eljárással férfiak számára is hasznossá tehetők. További kérdés, hogy a férfi DNS-információja nélkül nem károsodnak-e az ilyen mesterséges őssejtek, tehát még az sem biztos, hogy a nők számára megfelelőek.

Az emberi szervezet kétszáz sejtfajtából áll, és az őssejtek azok a kezdeti sejtek, amelyekből bármelyik kifejlődhet. Őssejtekből elvileg bármelyik szerv vagy testrész előállítható, maga az agy is. Őssejtek kinyerhetők szövetből, legfőképpen köldökzsinórvérből, csontvelőből és foggyökérből. Az őssejtbankok Nyugaton már egész hálózatot alkotnak. Ám az őssejtek másik fő forrása az embrió, és sokan ezt tartják jobbnak. Vagy lombikbébiprogramok során visszamaradt, vagy pedig sejtmagátültetéses klónozással létrehozott embriókból nyerhetők ki őssejtek. Ez utóbbi esetben az őssejtek kiemelésével a néhány napos embrió elpusztul.

A katolikus országok mélyen elítélik az embrionális őssejtek kutatását, mert az emberi élet kioltását látják benne. George Bush, az Egyesült Államok elnöke is ellenzi, és 2001-ben rendeletileg megvonta a szövetségi támogatást e területtől.