Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Digitálisan boncoltak fel egy 53 millió éves pókot

2007.10.31. 15:01
Brit és belga tudósok a legapróbb részletekig „felboncoltak” egy egymilliméteres pókot. Mindezt digitálisan, egy orvosi CT-vel

A borostyánban talált aprócska pók 53 millió évvel ezelőtt élt. Párizsban találták az ősi leletet, amelynek állapotát egy Röntgen-sugarakat használó orvosi képfeldolgozó műszerrel vizsgálták. A Zootaxa folyóiratban publikált tanulmány szerint az állat belső szervei is tökéletesen megmaradtak.

Ez itt egy őspók

„Ez a legjobb módja a borostyánban talált, megkövesedett leletek tanulmányozásának. A borostyánok a régmúlt erdők ökoszisztémájába nyújtanak egyedülálló bepillantást. Ez a lelet is elképzelhetetlenül nagy mennyiségű információt tartalmazott, nemcsak a pókról, hanem arról a környezetről is, amelyben élt” – nyilatkozta a BBC-nek David Penney, a Manchester Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője, aki pókokkal kapcsolatos kutatásairól ismert. Jelenleg egy „élő laboratóriumban” dolgozik, egy afrikai dzsungelben.

Ez volt az első alkalom, hogy a VHR-CT-t, vagyis a nagy felbontású, Röntgen-sugáron alapuló komputertomográfot egy borostyánban rekedt ősi állat vizsgálatára használták. Dr. Penney szerint azonban megvan a lehetősége, hogy az elemzés egy kutatásmódszertani forradalmat indít el, írja a BBC.

A most vizsgált pók egy olyan faj egyede, amely eddig ismeretlen volt a tudomány számára. A hím példányt hivatalosan a Cenotextricella simoni néven osztályozták be. A kutatók szerint az állat fás, meleg klímájú területen élhetett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!