Eleonóra
-1 °C
2 °C

Génháború

2001.02.13. 09:34
A Celera Genomics és a Human Genome Project a múlt héten aláírt szerződések értelmében egyszerre teszi hozzáférhetővé a köz számára az emberi élet több mint hárommilliárd betűből álló kódját.
Sok ember élete egy szakaszában úgy gondolja, hogy a korábbi időkben fekete-fehér volt a világ. A jövőben úgy fogják gondolni, hogy a múltban kétdimenziós volt a világ. Akárhogy is legyen, az elmúlt évtized legnagyobb tudományos eredménye az emberi genetikai felépítésének dekódolása. A térkép hamarosan nyilvános lesz.

A humán örökítőanyag kódsorrendjének megfejtéséért folyt kemény tudományos versengés egyik állítólagos győztese a Celera Genomics a múlt héten két szerződést is aláírt, amelyek értelmében az emberi DNS-kódhoz a nagyközönség is hozzáférhet.

Csillagok háborúja

Versenyben
A Human Genome Project és Celera Genomics között folyó génverseny korántsem sikerült olyan vidámra és izgalmasra, mint mondjuk egy bokszmeccs - a végeredmény tudatában pedig bátran nevezhetjük idegesítőnek.

Az ember génjeitől függően kék szemű vagy fekete hajú, hajlamos a szívrohamra, a vérzékenységre, a rákra - a génjeiben örököl egy csomó olyan gyengeséget vagy tehetséget, amelyek nagy részéről a tudomány még csak nem is sejt semmit.

A Human Genome Project (HGP) volt az ember teljes génkészletének teljes megismeréséért indított első program. A HGP 1990 októberében kezdett ténykedni - a köz érdekében kétmilliárd dollárnyi amerikai közpénzért, nemzetközi együttműködésben.

A projektre egy időközben lezajlott informatikai forradalommal később rárepültek a profitorientált kutatóvállalatok, a Human Genome Sciences (HGS), az Incyte, és a Celera Genomics. E csoportból a befektetők sikeres elcsábításának és a kapitalista munkaszervezésnek köszönhetően a Celera emelkedett utóbb az élvonalba.

A Craig Venter által vezetett vállalat úgy vált a HGP konkurensévé, hogy töredék idő alatt, nagyságrenddel kisebb összegért végezte el ugyanazt a munkát. A konkurens programok vezetői között ez szinte azonnal feszültséghez vezetett. A helyzet akkor kezdett igazán komollyá válni, amikor a Celera 2000 májusában beelőzte a HGP-t.

A Celera igazgatójának gúnyneve, a Darth Venter avagy Darth Vader (mivel gyakorta alkalmazza a lassú munkatársakkal szemben a fizikai kontaktus nélküli fojtogatást) ekkor már a tudományos kritikákba és a szélesebb médiába is beszivárgott. Az igazán súlyos kritikát azonban Venter egyik volt kollégája (és egyben a Human Genome Sciences elnöke) Bill Haseltine fogalmazta meg. ,,Először azon lepődtem meg, hogy mennyire felszínesek. Azután azon, hogy mennyire nem végeztek semmivel. Harmadjára azon lepődtem meg, hogy mennyire primitív módszerekkel keresik ki a géneket. A létező gének több mint felét nem találták meg" - mondta Haseltine a Wirednek.

2000 júniusának végén a HGP honlapján 85 százalékon állt a szekvenciatérképezés előrehaladását mutató számláló.

A gömbhal-rejtély

Öröm a Fehér Házban
A Celera és a HGP felismerte, hogy a nyilatkozatháborúval és egymás szakmai hitelének aláásásával járó versengés összességében mindkét vállalkozás teljes csődjéhez vezethet, ezért 2000 június 26-án kart karba vetve a Fehér Házban bejelentették az emberi géntérkép elkészültét.

Az ember vonzódik a pontos dátumokhoz, így függetlenül a genetikai tudás megszerzésének pontos idejétől, ez kerül be a történelemkönyvekbe. Éppen ezért érdemes lejegyezni, hogy Magyarországon ezen a hétfői napon kezdődtek el országszerte a felvételik. A kormány úgy döntött rögzíti a gyógyszerárakat. Nógrádi Zsolt nem tett újabb vallomást az olajbizottság előtt. Áder János úgy vélte, az Országgyűlés háromhetes munkarendje igazolta a várakozásokat. Orbán Viktor meglátogatta a hannoveri világkiállítást. A Calgary Flames draftolta Szuper Leventét. Mi pedig Diablóval teszteltük Kekit.

A Népszabadság az eredménnyel kapcsolatban arról értekezett, hogy vajon lehet-e privatizálni a génkutatást, és hogy mikor és mennyiért lehet majd az alapján gyógyítani. Reméljük, száz év múlva ebből egy kukkot sem fognak érteni a magyarok.

Nehéz visszafogni a kitörni készülő pátoszt.

Rendkívül sok találgatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy hány génnel rendelkezik az ember - a becslések a százötvenezertől huszonnégyezerig terjedő tartományban helyezkedtek el. Végeredményben úgy tűnik, hogy az embernek kevesebb génnel rendelkezik, mint amennyire korábba gondoltak.

Én és a gömbhal
A jelenlegi hivatalos becslés szerint körülbelül harmincnégyezer génünk van. Ez akkor különösen zavarba ejtő, ha tudjuk, hogy a gömbhalnak - amely sokkal inkább színes, mint bonyolult jelenség - ötvenezer. A 13600 génnel bíró muslincát viszont biztosan előzzük - a pirinyóbb férgekkel való összehasonlítást most mellőzöm.

Háború és béke

Fél év elteltével, sok sértegetésen és hangoztatott etikai kételyen túl a Celera és HGP kész a végső párbajra.

A múlt héten aláírt két szerződés értelmében nyomtatásban és elektronikus formában is megjelenik majd a szekvencia. Az egyik szerződés nyomán ma jelentették be, hogy a Celera térképét bizonyos etikai cenzúrákkal leközli a Science tudományos hetilap. A HGP ellenben a Nature-ben közli humán térképét, csonkítás nélkül.

Talpalatnyi kód
A Celera lehetővé teszi továbbá, hogy kutatók - bizonyos korlátozásokkal - az interneten keresztül letöltsék génadatbázisát. Az érdeklődő tudósok egyébként a mai napig korlátozás nélkül használhatják a HGP adatbázisát, amelyet naponta frissítenek a legújabb eredményekkel.

Végszóként álljon itt néhány érdekes adat az emberi géntérképről. Az emberi kromoszómákban található DNS-részletek, vagyis gének teljes megismeréséhez 3,2 milliárd kódpárt (adenin-timin, guanin-citozin) kellett feltérképezni - bekötve ez kétezer darab Háború és békét tenne ki.

A4-es lapon 12-es Times Romannal írva ez egy százhetven méter magas papíroszlopot alkotna. Egy jó képességű embernek alvás és egyéb tevékenység nélkül száz évébe telne saját genetikai szerkezetének átolvasása. Kérem, otthon senki se próbálkozzon vele.