Klaudia
-4 °C
2 °C

Reggelizzen diplomáért!

2003.07.27. 17:32
A közkeletű bölcsesség szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése; finn kutatók szerint azonban ennél még sokkal több is: akik kihagyják, nagy valószínűséggel egészségtelenebbül élnek, többet isznak, dohányoznak és kevesebbet mozognak, ráadásul alulképzettebbek is, mint rendesen reggeliző embertársaik.
A kutatók 5500 tizenévest és szüleiket vonták be a felmérésbe, melyben azt vizsgálták, hogy reggeliznek-e, és ha igen, milyen gyakran. Kérdéseket tettek fel az iskolázottságukat, súlyukat és alkoholfogyasztási szokásaikat illetően is.

Kövérebbek is

Az eredmények szerint a nem reggelizők többet isznak, dohányoznak, kevesebbet mozognak és valószínűleg kövérebbek is. Ez utóbbinak az lehet az oka, hogy gyakrabban esznek nagy szénhidráttartalmú ételeket délelőtt, hogy megemelkedjen az energiaszintjük.

A felmérésből úgy tűnik, hogy akik kihagyják a reggelit, kevésbé tanultak, és így nehezebben jutnak munkához. A vizsgálat szerint a nem reggeliző szülők gyermekei nagy eséllyel követik szüleik példáját. A kutatás eredményeit a European Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban közölték.

Összefüggések

"A serdülőkor első felében a rendszertelen étkezés nagyon erősen összefüggésben áll az olyan egészségtelen viselkedésmintákkal, mint a dohány-, az alkohol vagy a marihuánafogyasztás" - nyilatkozta egy helyi lapnak a felmérés vezetője, Anna Keski-Rahkonen, a helsinki egyetem munkatársa.

"A dohányzás, a kevés testmozgás, a gyakori alkoholfogyasztás és a magas testtömegindex mind összefüggésben áll a reggeli kihagyásával, felnőttekben és serdülőkben egyaránt - tette hozzá. - Megfigyeléseink szerint ez a kapcsolat a felnőttkor teljes tartama alatt fennáll."

Amanda Wynne, a Brit Táplálkozástudományi Társaság munkatársa érdekesnek találta az eredményeket, de figyelmeztetett: "az, hogy azoknak az embereknek, akik kihagyják a reggelit, más egészségtelen szokásaik is vannak, még nem jelenti azt, hogy az egyikből következik a másik" - nyilatkozta a BBC-nek.