Klaudia
-4 °C
2 °C

Epilepszia térítette meg Saulust?

2003.04.19. 17:27
A keresztényeket üldöző és hóhérkézre juttató Saulus megtérése a krisztusi hitre alighanem epilepsziás roham következménye volt - állítja a BBC televízióban egy szakértő.
Vilajanur Ramacsandran, a neurobiológia professzora a vallásos témájú műsorban annak a véleményének ad hangot, hogy Saulust a Damaszkusz felé vezető úton epilepsziás roham érte. "Számos epilepsziástól hallottam már olyant, hogy intenzív spirituális élményeik voltak" - állította a professzor a BBC műsorában.

A Biblia szerint Saul (Kr.u. 10-67) a farizeusok híveként ádázul üldözte a keresztényeket. Amikor főpapi ajánlólevéllel Damaszkuszba ment, hogy ott segítsen felkutatni és törvény elé állítani őket, útközben látomása támadt. Ettől megtért, Damaszkuszba érve megkeresztelkedett, s ezután a kereszténység védelmére és terjesztésére fordította az erejét. A katolikus egyház szent vértanúként tiszteli.

Tom Wright angol teológus vitába szállt Ramacsandran nézetével. Szerinte "a leghalványabb bizonyíték sem" támasztja alá a neurobiológus véleményét. Elaine Storkey anglikán teológus szerint pedig egy epilepsziás roham "önmagában még nem alkalmas arra, hogy valaki alapjaiban változtassa meg az életét. Ahhoz még valaminek történnie kellett, mégpedig jóval mélyebb síkon".

A BBC részéről nem ez az első vallási témájú műsor, amely vitákat kavar. Egy korábbi adás nyomán, amelyben elhangzott az az állítás, hogy Szűz Máriát esetleg egy római katona erőszakolta meg, több mint ezer tiltakozás érkezett a londoni adóhoz, s a műsor fölött pálcát tört a Vatikán is. A Szent Pálról szóló dokumentumfilmben, amelyet május 11-én sugároz majd a BBC, szóhoz jut egy amerikai földrengés-szakértő is. Ő úgy véli, hogy a Saulusból lett Paulus megtérését elektromágneses tér energiája válthatta ki...