Piroska
-2 °C
5 °C

Magyarországon tesztelik a Segwayt

2001.12.05. 11:39
Európában várhatóan csak három országban: Németországban, Angliában és Magyarországon tesztelik a közlekedést forradalmasító Segway kétkerekű járművet. A nemrégiben bemutatott önegyensúlyozó rollerféleség gyártása várhatóan egy év múlva indul, addig alkalmazási lehetőségeit vizsgálják világszerte több "pilot project" keretében.
Információink szerint az Egyesült Államokban többek között az amerikai postahivatal, az Amazon.com és a nemzeti parkokat felügyelő minisztérium teszteli majd a járgány alkalmazhatóságát. Mint megtudtuk, Európában várhatóan mindössze három országban: Németországban, Angliában és Magyarországon tesztelik a Segwayt. A találmány tömegtermelése egy év múlva kezdődik, a tesztek így várhatóan a következő 12 hónap során lezajlanak.

Előkészítették a hazai pilot projektet

Itthon a Weber Shandwick | GJW kommunikációs tanácsadó július óta foglalkozik a Segway magyarországi bevezetésének lehetőségével. A cég megvizsgálta a találmány magyar alkalmazásának jogi, üzleti és kommunikációs aspektusait és előkészületeket folytatott pilot projektek beindításának lehetőségéről is. A munka során a Weber Shandwick | GJW-t - mint mindenkit, aki világszerte a Segway-jel foglalkozik - szigorú titoktartás kötötte.

Környezetbarát és gyors rollerféleség

Dean Kamen nemrégiben bemutatott egyszemélyes, önegyensúlyozó rollerfélesége kiválóan alkalmas a belvárosi közlekedésre. Az elektromos energiával, elemekkel üzemelő eszköz mintegy 27 km/órás sebességgel tud közlekedni, és egy feltöltéssel körülbelül 30 kilométert tud megtenni.

Jeff Bezos és Steve Jobs is adott rá pénzt

Jeff Bezos
Jeff Bezos, az Amazon.com tulajdonosa és Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója a Credit Suisse First Boston bankkal közösen harmincnyolcmillió dollárt fektetett a találmányba. A New Hampshire-i Manchesterben felépített gyárcsarnok 2002-ben megkezdi a negyvenezer darabosra tervezett tömegtermelést.

Cheney katéterét is Kamen tervezte

A Segway feltalálójának, Dean Kamennek mintegy száz védett szabadalma van már - többek közt újszerű kerekesszékek, az első hordozható dialízis-készülék és az a szívkatéter, amelyet Dick Cheney alelnök használ. Bill Clinton volt elnök a feltalálót tavaly Országos Technikai Díjjal tüntette ki.