Benedek
-4 °C
5 °C

Szuperállatok Kínából

2006.08.28. 15:30
A jövőben szuperállatokat tenyészthet Kína, a klónozásos eljárások megoldást jelenthetnek az ország élelmezési problémáira.

"Hat éves kutatás eredményeként kutatócsoportunk már összeállította a szuperállatok klónozásához elengedhetetlen génkészletet" - mondta Li-ning, a kutatás vezetője. Eddig többek között 92 sertés-, 11 jak- és 55 szarvasmarhafaj géntérképét állították össze.

Nem veszélyes mutáns


Dolgoznak a kínai tudósok
A kutató szerint a klónozásnak köszönhetően kétszeresére nőhet a nagyobbra nőtt haszonállatok száma, azok húsa pedig minden veszély nélkül fogyasztható lesz, igaz, erről hivatalosan a kormánynak kell majd döntenie.

A tenyészállatok számának növelése érdekében nem kizárólag Kínában kísérleteznek klónozással, az Egyesült Államokban például szintén jelentős pénzösszegeket fordítanak a kutatások finanszírozására, ám a hivatalos határozat a klónozott állatok biztonságos fogyasztásáról még ott is hiányzik.

Kína az utóbbi években a klónozásos technológiák egyik első számú kutatójává lépett elő, ahol az egészségügyi és élelmezési problémák egy részét is ezzel a módszerrel kívánják megoldani.

Az 1,3 milliárdos lakosságú ország a génkezelt növények egyik legnagyobb exportőre, ám a versenyben megelőzi az export 59 százalékát adó Európai Unió és a 20 százalékos kivitelű Argentína.