Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Grillezőn végezte a jeladós zöld teknős

2001.08.15. 11:11
Amikor a műholdas nyomkövetővel ellátott hatalmas tengeri teknős jele eltűnt a képernyőről, a kutatók először azt hitték, az átvitellel van baj. Valójában a teknős egy mexikói grillparti főfogása lett. A tudósok most azt remélik, hogy visszakaphatják a 2500 dolláros jeladót, amit az állat viselt.
A San Diego-i központú Wildcoast természetvédő csoport a 110 kilogrammos, a Csendes-óceán keleti partjainál honos zöld teknős vándorlását 2000 decembere óta követte nyomon. Azóta az állat a Mexikó déli részén fekvő költőhelyéről átúszott a Baja California félszigeten levő táplálkozási helyére. De a teknős jeladója márciusban megszűnt működni.

Július közepén Wallace Nichols, a Wildcoast biológusa kikérdezte a közeli lagúna, a Magdalena öböl környékén tevékeny orvvadászokat. Megtudta tőlük, hogy az 50 éves teknőst egy városi kerti mulatságon érte utol a végzet.

Azt mondják, nagy mulatozás volt, 100 vendéggel - mondta el Nichols a New Scientistnek. Mintha a munkánk veszett volna oda a teknőssel, hiszen hónapokig követtük az útját, és erre valaki felfalta. Az interneten keresztül iskolás gyerekek ezrei kísérték nyomon a teknős vándorlását.

A mexikói part menti vizek a tengeri teknősök öt fajának adnak otthont. Valamennyi faj védett a mexikói törvények szerint. Mivel a törvény szigorának nemigen szereznek érvényt, a zöld teknős húsát nyíltan dicsérik az emberek. A La Plazban működő Baja California önálló egyetem friss vizsgálatai szerint az északnyugat mexikói Baja California Sur tartomány lakói évente 30 ezer zöld teknőst fogyasztanak el. Wallace Nichols úgy véli, az elmúlt nyolc évben nyomon követett 300 teknős közül 25 hasonló sorsra jutott.

Most már csak abban reménykednek, hogy egy újabb utazás során sikerül megtalálni az elfogyasztott teknős 2500 dolláros műholdas jeladóját. Talán valaki emlékbe elvitte a készüléket, de ha kiviszik egyszer a szabadba, a Wildcoast rendszere foghatja a jelet, és meghatározhatják a helyzetét.