Krisztina
19 °C
25 °C

Ősi település az Északi-tengerben

2004.03.17. 14:13
Miközben néhány kutató az ősi mondákban emlegetett Atlantisz megtalálásának szenteli minden idejét, brit kutatók az Északi tenger mélyére süllyedt területen egy kihalt civilizáció nyomaira bukkantak.
A régészek a modern térképészeti módszerek segítségével találták meg az elsüllyedt ősi települést. Az Északi tenger mélyére került terület mintegy 10 ezer évvel ezelőtt virágzó völgy lehetett, amelyben a most élő európai népek elődei lakhattak, írta a Pradva.

A Birmingham egyetem kutatói azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy számítógépek segítségével rekonstruálták a vidék egykori képét. Ez a terület köti össze a mai Brit-szigeteket a kontinenssel. A régészek speciális programja a földkéreg egyenetlenségeinek elemzésével előállította a vidék háromdimenziós térképét.

Volt folyójuk

A feltételezések szerint az "atlantisziak" már a birodalmukat sújtó első pusztító változások idején átköltöztek a mai Nagy-Britanniát és Skandináviát alkotó területre, és az Északi tenger akkor szárazon álló vidékére. A brit régészeknek ez utóbbi területet sikerült rekonstruálniuk.

A feltérképezett völgyet egy 600 méter széles folyó választotta ketté. Amikor az északi gleccserek egy újabb kataklizma, a Föld tengelyének eltolódás miatt olvadásnak indultak, a víztömegek elárasztották a völgyet.

Mintákat hoztak fel

"A lebilincselő virtuális projekt lehetővé teszi, hogy jobban szemügyre vegyük a múltat", jelentette ki a kutatásokban részt vállaló Bob Stone régész. A kutatócsoport történészekkel és más specialistákkal megerősítve az érintett vidék legteljesebb képét akarja összeállítani.

Ehhez a szeizmikus rezgések és tektonikus mozgások különleges adatait is használják. A tenger fenekéről már sikerült talajmintákat is begyűjteni. Ezekben a kutatók az egykori növény ás állatvilág megkövesedett maradványait fedezték fel.

Kik lehettek?

A 20. század elején élt Rudolf Steiner filozófus által létrehozott irányzat, az antropozófia egyike azoknak a tudományágaknak, amelyek szilárdan hisznek az ősi Atlantisz létezésében. Az elméletek szerint ez a megsemmisült világ a mai Közel-Kelet és Amerika közötti hatalmas területen létezett.

Majd tektonikus mozgások, földrengések és vulkánkitörések szétszakították a kontinenst, a nagyobbik fele pedig a tenger mélyére került. A jelenlegi Brit-szigetek, Izland, a Kanári szigetek és a Karib-tenger szigetvilága ennek alapján Atlantisz maradványai lehetnek.

Többlépcsős menekülés

Ezen elméletek szerint az ősi világot elpusztító első kataklizmák 800 ezer évvel ezelőtt következhettek be. Néhány kutató azt feltételezi, hogy az eseményeket a Biblia is megörökítette az özönvíz történetével, írja az orosz napilap.

A következő katasztrófa közel 200 ezer éve következhetett be, amikor az egykori királyságból csupán néhány apró darab maradt meg. Az ősi civilizáció csaknem teljes pusztulása 80 ezer éve következhetett be.

Platón ókori görög filozófus Atlantisz bukását úgy írja le, mint a legendás Poszeidón-sziget elsüllyedését. Ezt a földdarabot véglegesen időszámításunk előtt 9564-ben, súlyos vulkánkitörések és földrengések közepette nyelték el a hullámok.