Auguszta
-7 °C
0 °C

Kiolvasztják a legnagyobb tintahalat

2008.04.28. 07:12 Módosítva: 2008-04-28 11:08:29
Vasárnap Új-Zélandon megkezdték kiolvasztani a legnagyobb kifogott tintahalat. Az idáig lefagyasztva tárolt, fél tonnás állatot szerdán tervezik megvizsgálni, de korábban ki fog olvadni – írja a BBC híroldala.

A legnagyobb élő tintahalfaj, a Mesonychoteuthis hamiltoni egy példányát antarktiszi vizeken fogták ki tavaly februárban véletlenül az egyébként sügérre csalizó halászok. Az állatot kétórás küzdelem után sikerült a halászhajó fedélzetére húzni, ahol rögtön le is fagyasztották. A tintahal 10 méteres hosszával és 495 kilójával abszolút rekorder - a korábban kifogott legnagyobb óriáskalmár testsúlya csak kb. 300 kilogram volt.

Az állatot az új-zélandi fővárosba, Wellingtonba szállították, ahol a nemzeti múzeumba került. Az intézet munkatársa, Chris Paulin a múzeum blogjában leírta, hogy az állatot vasárnap vették ki a hűtőkamrából. A műanyag tárolót szinte teljesen kitölti a tintahal teste. A vizsgálatok során az egyik első feladat lesz az állat nemének megállapítása. Ha az állatról kiderül, hogy hím, azt jelenti majd, hogy még nagyobb nőstények élnek az antarktiszi vizekben. A vizsgálatokat élő webcaston lehet majd követni. Ha a tudósok végeztek, bebalzsamozzák az állatot, és kiállítják a múzeumban.

A Mesonychoteuthis hamiltoni akár 14 méteresre is megnő, a belőle készült tintahalkarikák traktorgumi méretűek lennének. Az állat több száz méteres mélységben él, és mivel a tudósok igen keveset tudnak róla, a tenger egyik legtitokzatosabb teremtményének számít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!