Vannak emberek, akiknek alkoholt termel a gyomruk
További Ma Is Tanultam Valamit cikkek
Japánban az ötvenes évek óta több tucat olyan esetet jegyzett fel az orvostudomány, amikor olyan embereknél mértek komoly alkoholfogyasztást feltételező véralkoholszintet, akik bizonyítottan egy kortyot sem ittak előtte. A japán orvosok a meitei-sho kifejezést használták erre a tünetegyüttesre, amit az angol szaknyelv később úgy vett át, hogy auto-brewery syndrome, magyarul önsörfőző-szindróma.
Évtizedekig legendának tartották az egész jelenséget, de a kétezres évek elejére összegyűlt annyi bizonyíték és kutatási eredmény, hogy az orvostudomány elismerje: vannak emberek, akiknek egyszerűen alkoholt termel a gyomruk.
Mindenki tudja, hogyan keletkezik az alkohol: erjedés által, cukorból. Amint a kutatások kimutatták, az auto-brewery szindrómás emberek emésztőrendszerében extrém nagy mennyiségben van jelen egy élesztőgomba, a Saccharomycescerevisiae. Japánban azért fordul elő sűrűbben a jelenség, mert ők genetikailag hajlamosabbak arra, hogy ne működjön a szervezetükben az ALDH nevű enzim, ami az alkohol lebontásában játszik szerepet – ez pedig felerősíti az élesztőgomba hatását.
Az önsörfőző-szindrómás emberek gyomrában nagyjából ugyanaz történik, mint a boroshordóban a musttal: az élesztőgomba alkohollá alakítja a cukrot, az bekerül a véráramba, onnan az agyba, és az ember már be is rúgott, teljesen szabályosan. Ha azt gondolja, ez vicces, olvassa el a Vice magazin interjúját egy amerikai férfival, aki 16 éves kora óta ebben a szindrómában szenved, és gyakorlatilag tönkrement bele az élete.
A rendellenességet gyógyítani egyelőre nem lehet, szénhidrátszegény diétával karban lehet tartani, illetve a gombás fertőzések ellen használt Fluconazole is enyhíti a tüneteket.
Rovataink a Facebookon