Vannak emberek, akiknek alkoholt termel a gyomruk

000 DV1871584
2015.01.03. 07:41 Módosítva: 2015.01.03. 07:50

Japánban az ötvenes évek óta több tucat olyan esetet jegyzett fel az orvostudomány, amikor olyan embereknél mértek komoly alkoholfogyasztást feltételező véralkoholszintet, akik bizonyítottan egy kortyot sem ittak előtte. A japán orvosok a meitei-sho kifejezést használták erre a tünetegyüttesre, amit az angol szaknyelv később úgy vett át, hogy auto-brewery syndrome, magyarul önsörfőző-szindróma.

Évtizedekig legendának tartották az egész jelenséget, de a kétezres évek elejére összegyűlt annyi bizonyíték és kutatási eredmény, hogy az orvostudomány elismerje: vannak emberek, akiknek egyszerűen alkoholt termel a gyomruk.

Mindenki tudja, hogyan keletkezik az alkohol: erjedés által, cukorból. Amint a kutatások kimutatták, az auto-brewery szindrómás emberek emésztőrendszerében extrém nagy mennyiségben van jelen egy élesztőgomba, a Saccharomycescerevisiae. Japánban azért fordul elő sűrűbben a jelenség, mert ők genetikailag hajlamosabbak arra, hogy ne működjön a szervezetükben az ALDH nevű enzim, ami az alkohol lebontásában játszik szerepet – ez pedig felerősíti az élesztőgomba hatását.

Az önsörfőző-szindrómás emberek gyomrában nagyjából ugyanaz történik, mint a boroshordóban a musttal: az élesztőgomba alkohollá alakítja a cukrot, az bekerül a véráramba, onnan az agyba, és az ember már be is rúgott, teljesen szabályosan. Ha azt gondolja, ez vicces, olvassa el a Vice magazin interjúját egy amerikai férfival, aki 16 éves kora óta ebben a szindrómában szenved, és gyakorlatilag tönkrement bele az élete.

A rendellenességet gyógyítani egyelőre nem lehet, szénhidrátszegény diétával karban lehet tartani, illetve a gombás fertőzések ellen használt Fluconazole is enyhíti a tüneteket.

Ön szeretné, ha alkoholt termelne a gyomra?

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM