Miért van mindennek rossz íze fogmosás után?

2015.01.09. 10:30

Mindenki tapasztalta már, hogy közvetlenül fogmosás után minden ételnek és italnak bizarr, keserű íze lesz. Kivéve a sima csapvizet, ami ugyanúgy íztelen marad, mint bármikor máshol. A fogmosás tehát nem hagy plusz ízanyagokat a szánkban, hanem valahogyan megbolondítja az ízérzékelésünket, szól a logikus magyarázat. Aminek ezúttal tökéletesen igaza is van, a fura effektért a nátrium-lauril-szulfát, elterjedtebb nevén SLS nevű vegyület, kémikusul CH3-(CH2)11-OSO3-Na a felelős.

Az SLS egy úgynevezett felületaktív anyag, ami a folyadékok felületi feszültségét csökkenti. A fogkrémhez azért adják, hogy a habképződést segítse, és ezáltal könnyebb legyen a fogkrémet a szánkban szétteríteni, ezáltal a tisztító és hatóanyagok mindenhová elérjenek. Az SLS mellékhatása, hogy az édes ízt érzékelő ízlelőbimbókat átmenetileg megbénítja, így akár evőkanállal ehetjük a mézet egy alapos fogmosás után, nem, vagy alig fogjuk az édes ízt érezni belőle. Az SLS másik mellékhatása, hogy felbontja a nyelvünkön található foszfolipideket. A foszfolipid egyebek között azért felelős, hogy a keserű ízt érzékelő ízlelőbimbók érzékenységét tompítsa - magyarul az ételek-italok valójában sokkal keserűbbek, mint ahogy azt érezzük, csak a szervezetünk előzékenyen visszafogja a keserű íz érzékelését, hogy nekünk kicsit jobb legyen.

Az SLS hatása tehát egyrészt az, hogy legyengíti az édes íz érzékelését, másrészt felerősíti a keserűét. Ezért van olyan hülye íze mindennek fogmosás után. Amerikában már egész szép mini-iparág épült rá az SLS-mentes fogkrémekre (érdemes az SLS free feliratot keresni a fogkrémek dobozán itthon is, hátha belefutunk egy ilyenbe). Ennek persze nem csak az az oka, hogy jobb ízű legyen fogmosás után a narancslé, a bizniszt az is pörgeti, hogy az alternetívmedicina-rémhírgyár halálos méregnek kiáltotta ki az SLS-t, amivel a gonosz gyógyszeripar, a gyíkemberek, és a szabadkőműves tudjukkik igyekeznek ravaszul rabigába hajtani az emberiséget. A valóság ezzel szemben az, hogy a fogkrémben levő SLS-ről egyelőre csak annyi negatív élettani hatást sikerült egyértelműen kimutatni, a szájban kialakuló afták gyógyulását lassítja az SLS-tartalmú fogkrém.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM