Miért érzünk forróságot, ha töményet iszunk?

2016.01.27. 08:24

Ivott már töményet? Pálinka, vodka, tequila, ilyesmi? Oké, csináljunk úgy, mintha elhinném, hogy nem, és elmesélem, mi történik ilyenkor, még a berúgás előtt: az ember forróságot érez a torkában, majd a gyomrában szétterjedni. Annak ellenére, hogy az ital valójában nem volt forró. Ennek a jelenségnek köszönhető egyébként az a borzasztó veszélyes téveszme, hogy az alkohol "átmelegít", így nagy hidegben megvéd a kihűléstől (pedig valójában nem, sőt, éppen ellenkezőleg).

Na de akkor miért is forró, ha egyszer hideg?

Az alkohol, pontosabban az etanol, kémikusul C2H5OH egy csomó vicces dolgot művel a szervezettel, ezek közül számunkra most az az érdekes, amit a VR1 nevű fehérjével csinál. Ez egy úgynevezett vanilloid receptor, ami a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet, és nagyjából egy személyben felelős a forróság és a fájdalom érzékeléséért (ezért érezzük a csípős ételeket egyben forrónak is).

A VR-1 42-43 Celsius-foknál aktiválódik, és küld jelet az agynak, hogy az adjon fájdalomszignált - vagyis ez az a hőmérséklet, amit már forrónak érzünk. Az alkohol azonban a receptorhoz kapcsolódva egy időre megnöveli annak érzékenységét, és az aktiválási szintet leviszi kb. 34 fokra. A pia, amit éppen lenyeltünk, persze nem feltétlenül éri el ezt a hőmérsékletet, valami más azonban igen: a saját, nagyjából 36,5 fokos testünk. Valójában tehát nem az italt érezzük forrónak, hanem saját testünket, mintha magas lázunk lenne, pont ott, ahol az alkohol manipulálta a receptorokat: a torkunkban, és a gyomorban.

Ugyanez a jelenség okozza azt is, hogy a sebet fertőtlenítő alkohol csíp - csak ilyenkor a fájdalom még erősebb, mert a bőrünkön jellemzően több a hőérzékelő receptor, és az erre használt alkohol is jóval erősebb, mint amit megiszunk.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM