A belgák tudtak élni: iskolatej helyett iskolasör!
További Ma Is Tanultam Valamit cikkek
Belgium és a sörkultúra kapcsolata olyan mély, intim, és nagy múltú, amit igazából elképzelni sem tud az, akinek a belga sörről csak annyi ugrik be, hogy ja, ők csinálják azokat a jó drága, de cserébe brutál erős cuccokat, meg azokat a gyümölcsös vackokat is. A belga sörfőzés a 12. században indult, külön pápai engedéllyel kísérletezhettek az apátságok szerzetesei a különféle sörökkel. Az UNESCO kulturális örökségi listáján Belgiumnál rögtön az első helyen szerepel a sörkultúra - Magyarországról ugyanerre a listára a matyóhímzésnek, a busójárásnak és a Kodály-módszernek sikerült felkerülnie.
A legszebb példa a belga sörkultúrára, hogy egészen az 1970-es évekig az általános iskolákban a gyerekek az ebéd mellé is sört ihattak. Persze nem akármilyet: a bière de table vagyis asztali sör néven ismert kategória alacsony alkoholtartalmú, általában 1,5%-os vagy még azt sem éri el. A gyerekek imádták, a legnépszerűbb márka a Piedboeuf volt a maga 1,1%-os alkoholtartalmával, ami olyan édes volt mint a kóla. Mivel az asztali sörök fogyasztása egészen hétköznapi dolognak számított a gyerekeknek Belgiumban otthon a családi vacsoráknál is, az iskolasört mindenki természetes dolognak tartotta, és az alacsony alkoholtartalom miatt (0,5% alatt már alkoholmentesnek számít a sör) nem is voltak tele az iskolák a pad alatt részegen horkoló napközisekkel.
Az 1980-as években aztán az iskolasört kiszorították az agyoncukrozott szénsavas üdítők, és a hivatalosan 16 évnél meghúzott (bár a gyakorlatban nem éppen vasszigorral betartatott) alkoholfogyasztási korhatár. A sörgyárak azóta küzdenek, hogy visszakerüljenek az iskolákba, de a lobbizásuk egyelőre nem ért célt. A 2000-es évek elején már eljutottak egy tesztüzemig, amiben 30 iskola tette oda alternatívának az asztali sört az üdítők mellé a menzán - és a gyerekek 80%-a a sört választotta. Emellé komoly tudományos kutatásokat is felsorakoztattak, amelyek azt mondták, hogy a sör egészségesebb (vagy legalábbis kevésbé egészségtelen), mint a járványszerű elhízásban komoly szerepet játszó cukros üdítők. A legfiatalabb sörrajongók nagy bánatára azonban egyelőre nem hatották meg ezek az érvek a hatóságokat.
Rovataink a Facebookon