Miért szürkék az esőfelhők?

2019.05.30. 04:58

Az idei május tavaszhoz méltóan elég esős, sokszor volt borús az ég. Na de mégis miért szürkülnek be az esőfelhők, ha a bárányfelhők közmondásosan fehérek?

Körülöttünk a levegő tele van vízzel, légnemű formában, amit vízpárának hívunk. Mikor a talajhoz közeli levegő felmelegszik, megindul felfelé, és ez a pára felszáll a levegővel együtt. Mikor elég magasra ér, a hűvösebb levegőben a víz kicsapódik az atmoszférában szálló porra, ami többek között kipufogókból és vulkánokból száll fel. Ezek a vizes porszemek összeállnak és felhők alakulnak belőlük.

Mivel ezek a porcseppek mindenféle színű fényt visszavernek, a különféle színek keveredéséből pedig fehéret kapunk, a felhők is fehérek lesznek. Ezzel szemben a sűrűbb esőfelhők szürkének tűnnek.

Ahogy a felhő vastagszik és sűrűsödnek a porcseppek, egyre több fényt szórnak szét a víz- és jégcseppek, egyre kevesebb fény jut át rajtuk, ezért látjuk mi a földről még sötétebbnek a felhő alsó rétegeit. Mikor a cseppecskék elég nagyra duzzadnak, már kevésbé szórják szét a fényt, hanem inkább elnyelik, így még szembetűnőbb a sötétedés mondjuk közvetlenül eső előtt. 

Eső után is gyakran szembetűnő a víz fénytörési képessége, hisz a szivárványok is emiatt képződnek.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM