Miért lesz olyan fura a hangunk a héliumtól?

2019.07.12. 05:12

Ha laposodni kezd egy buli, akkor a legbiztosabb trükk, ha valaki bedob egy-két héliumos lufit szabad felhasználásra. A rajzfilmhang legalább annyira kifinomult és kiapadhatatlan humorforrás, mint a banánhéjon hasra esés, azt viszont kevesen tudják, mi is történik ilyenkor egészen pontosan.

Hogyan keletkezik a beszédhang?

Általános iskolában mindenki megtanulta, hogyan áll össze a tüdőből kiáramló levegő hangokká. Anélkül, hogy újra a részletekbe mennénk: a beszéd- és énekhangokat a hangszalagok rezgése okozza. Hogy milyen magas vagy erős a hang, az a hangszalagok vastagságától, feszülésétől, valamint a kiáramló levegő erősségétől függ. A férfiaknak a nagyobb gége miatt mélyebb a hangjuk, és az egyes emberek eltérő orgánumait a száj és orrüreg eltérései adják. Ahogyan a hangképző szervek, mint például a nyelv, az ajkak mozognak, úgy formáljuk a különböző hangokat - ebből lesz a beszéd.

Nem lesz tőle magasabb

A legnagyobb tévhit a héliumozással kapcsolatban az, hogy a gáz a hangmagasságra hat, pedig igazából a hangszínre, és ez nagyon nem mindegy. Az emberi hang nem egy frekvencián szólal meg, és az eltérő hangszín miatt halljuk különbözőnek az azonos hangmagasságú, azaz ugyanolyan alapfrekvenciájú hangokat is. A hangszínt az emberi hang esetén a hangképző szervek anatómiai jellemzői, a hangképzés módja határozza meg. Alaphangnak nevezzük a legmélyebb, vagyis a legkisebb frekvenciájú rezgést. A felhangok frekvenciája az alaphang frekvenciájának egész számú többszöröse. Az alakítja ki a végeredményként hallható hang karakterét, hangszínét, hogy a különböző felhangok milyen intenzitással vannak jelen.

De mit csinál ezzel az egésszel a hélium?

A hélium nem a szervekre hat, csupán annyi történik, hogy a hang a héliumban a levegőnél háromszor gyorsabban terjed, és ilyen arányban hangosabbak lesznek a gégében a rezonáns frekvenciák. Ettől pedig úgy tűnik, mintha magasabb lenne a hang, pedig mindössze máshogy rezonál. Minden frekvencia együtt halad a hangcsatornán, vagy toldalékcsövön. A kacsáknak például ez jóval rövidebb, mint nekünk, ez magyarázza, hogy miért olyan a hangjuk, mintha folyamatosan héliumot szívnának. De az embereknél ahogyan halad a levegő, ezek is rezonálnak, és erősítik a frekvenciákat, vagyis gyakorlatilag hangosítanak. Mivel minden embernél más ez a vokális traktus, a hangszín is eltér. Ha a hélium gyorsabban halad át, a felhangok erősödnek, ez pedig megváltoztatja a hangszínt, és vékonyabbnak halljuk a hangot.

Jó buli, de nem egész estére

Bár tényleg szórakoztató, de azt nem szabad elfelejteni, hogy amikor valaki héliumot tüdőz le, akkor nem jut oxigénhez. Az esetek többségében ez nem okoz gondot, de extrém esetekben ájuláshoz is vezethet. Szintén veszélyes közvetlenül a héliumos palackból szívni a héliumot, és azt is tartsuk észben, hogy a kutatók szerint a héliumkészletek végesek, és előbb-utóbb héliumválsággal kell majd szembenéznie az iparnak. 

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM