Hogyan lett egy súlyosan mérgező növény május 1-je szimbóluma?

2022.05.01. 08:54

Május első napja ősi ünnep, a tavasz és a kirobbanó élet örömünnepe, köztük az egyik legmérgezőbb növénynek, a gyöngyvirágnak az ünnepe. Fête du muguet-nek nevezik őshazájában, Franciaországban, és ilyenkor mindenki gyöngyvirágcsokrokkal járja az utcákat.

Nem valami újkori hóbort, mint mondjuk a Valentin-nap, hanem a francia király, IX. Károly vezettette be hivatalosan 1561-ben, a legenda szerint azért, mert el volt ragadtatva, amikor egyik lovagja egy szerencsét hozó gyöngyvirágszállal kedveskedett neki. Mások szerint a lovagok titkos jele volt, akik a terv szerint gyöngyvirágot adtak a királynak ezen a jeles napon, ha a titkos küldetés sikerült.

Bármi is az igazság, a munka ünnepe megerősítette státuszát, és 1907-től már gyöngyvirág váltotta a vadrózsát a gomblyukakban a felvonulásokon. De mindenek fölött május 1-jén szinte mindenütt a szerelmet is ünneplik Európában.

Na de egy rendkívül mérgező növénnyel, amelynek szívglikozidjai (convallatoxin) és szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak,

Közepes mennyiségben pedig halált okoz?

Egy fontos gyógyszeripari alapanyaggal, amelyből szívgyógyszereket készítenek?

Úgy tűnik, igen, méghozzá nagy tételben, csak Franciaországban tízmillió eurós ez a virágüzlet minden május 1-jén, és nem kevesebb, mint ötvenmillió szállal kedveskednek egymásnak az emberek. Ha egy nőnek ilyen virágot ajándékozunk, akkor virágnyelven a tisztaság és a szűziesség iránti megbecsülésünket fejezzük ki. És sok szerencsét is kívánunk a csalóka spárgafélével, főleg, ha pont tizenhárom harang alakú virág imbolyog a száron.

Halálos szépség

A magyar néphit szépségvarázsló növényként tartja számon, népdalok állandó szereplője, a szépség közkedvelt metaforája, nem véletlen, hogy a nők gyöngyvirágos vízzel mosakodtak, hogy arcuk szép legyen és szemük egészséges maradjon. Vagy éppen gyöngyvirágos vízzel locsolkodtak

Merész folklór volt ez, a gyöngyvirágnak ugyanis minden része mérgező. Még az érintése után is alapos kézmosást javasolnak a szakértők. Annyira csalóka a kedves külső, hogy más virágokkal sem érdemes csokorba kötni. A jácint vagy az orgona elhervad mellette, a nárcisz pedig elszíntelenedik. Vigyázni kell a gyöngyvirágcsokor vázájának vizével is. 

És ilyenkor a medvehagymaszedéssel is, mert ugyanúgy a félárnyékos helyeket kedvelik, leveleik pedig megtévesztően hasonlítanak egymásra, és habár a gyöngyvirág levele nem hagymaszagú, virágzás előtt könnyen belekeveredhet az áldásos hatású fűszernövény közé és az minden bizonnyal nem hoz majd szerencsét. Az egyetlen könnyen kiszúrható különbség az, hogy a gyöngyvirág egy szárból több levelet is növeszt, a medvehagyma levelei pedig mindig önálló száron, egyedül nőnek.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM