![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Íme George Washington tojás nélküli tojáslikőrreceptje
További Ma Is Tanultam Valamit cikkek
A tojáslikőr itthon karácsonykor és húsvétkor is népszerű ital. Amerikában és Kanadában eggnognak hívják, Hollandiában és Németországban advocaatnak. De honnan is ered?
![GettyImages-1053141088 (1)](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4649/46499/464995/46499542_6660914072e5a6c52b928dbf38f46bc0_wm.jpg)
Az általában tojással, cukorral, tejszínnel, tejjel, szerecsendióval és valamilyen alkohollal készített ital ősének első készítői a brazil indiánok lehettek, akik avokádóból és mézből kevertek krémes likőrt. A 17. században a gyarmatosító hollandok is megkóstolták, és annyira ízlett nekik, hogy magukkal vitték az avokádót, ami egy idő után persze elfogyott. Megpróbálkoztak a termesztésével, de a hűvös holland éghajlaton nem termett meg a gyümölcs, úgyhogy elkezdték törni a fejüket, mivel helyettesíthetnék, és végül rájöttek, hogy a tojássárgájával a brazil italhoz hasonló nedűt tudnak összeállítani. Tojássárgája, cukor, brandy és némi fűszer kellett ahhoz, hogy a holland ital az avokadós verzió közeli rokonává váljon. Ezért nevezték el advocaatnak.
Washington, a feledékeny
A brit és amerikai eggnog ősét valószínűleg a 13. században keverték össze először a britek, amikor az arisztokrácia elkezdett sherryt és brandyt adni a nép körében népszerű, posset nevű, söralapú tejes italhoz. Ugyanekkor a szerzetesek tojással és fügével ízesített tojáslikőrőst szopogattak.
Az eggnog kifejezés eredetére máig nem derült fény: lehet, hogy a „nog”, „noggin” szóból származik, amely egy facsésze volt, vagy a grogból, amely különféle alkoholos italok neve. Középkori feljegyzések szerint nem csupán élvezetből, de gyógyszerként is fogyasztották a meleg italt meghűléses betegségek kezelésére. A 17. századi receptekben már tojásfehérje és tojássárgája is került az italba, ekkor jutott el a recept Amerikába is, ahol északon rummal, délen whiskey-vel dúsítva hihetetlen népszerűségre tett szert.
Egy anekdota szerint George Washington megalkotta és lejegyezte saját tojáslikőr-variációját, csak a tojások számát felejtette el megadni.
A házilag készített tojáslikőr esetében két összetevő biztos, a tojás és az alkohol. Ez utóbbi típusa lehet eltérő is, bor, vodka, rum, whiskey vagy épp gin. Több ország is büszkélkedhet saját tojáslikőr-verzióval, a lengyel zsidó közösségek kogel mogelnek hívják, a németek vaníliával, vodkával vagy brandyvel készítik az eierlikört, Mexikóban fahéjjal turbózzák, Puerto Ricóban kókuszos a coquito. De a boltban vehetünk már epres, csokis, kávés variációt is.
Az igazi verzió
Az autentikus tojáslikőr nem túl sűrű, nem túl híg, selymes és homogén. Eltarthatóságához az alkohol járul hozzá, ezért ihatjuk a karácsonyi tojáslikőrt akár húsvétkor is – ha marad még belőle. Ezzel a recepttel biztos nem fog mellé, és garantáltan nem lesz már szilveszterre sem:
Keverjünk össze és forraljunk fel 5 deciliter tejet és 2,5 deciliter tejszínt, 10 dekagramm porcukrot, 2 csomag vaníliás cukrot. Tegyük félre, hagyjuk hűlni. Közben 5 tojássárgáját keverjük habosra habverővel 15 dekagramm porcukor kellemes társaságában, adagoljunk hozzá néhány kanál tejet és verjük teljes gőzzel, amíg a cukor elolvad. Öntsük hozzá a felforralt tejet, keverjük, és adagoljunk hozzá 2,5 deciliter fehér rumot vagy tiszta szeszt. Porciózzuk üvegekbe, és tegyük a hűtőbe, néhanapján rázzuk fel őket, hogy ne lankadjanak és jól elkeveredjenek az összetevők.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Rovataink a Facebookon