A neandervölgyi ember használta szerszámot találtak Nagy-Britanniában

2010.06.03. 08:50
A neandervölgyi ember a feltételezettnél negyvenezer évvel korábban jelent meg a brit szigeteken.

Francis Wenban-Smith, a Southamptoni Egyetem régésze két őskori, a hús feldolgozására alkalmazott kovakőeszközt fedezett fel a Kent grófságbeli Dartfordban, egy útépítés során végzett régészeti feltárások közben. A kőkések százezer évesnek bizonyultak, azt tanúsítva, hogy a neandervölgyi ember már ebben a korban is a brit szigeteken élt. Korábban azt feltételezték, hogy az adott időszakban Nagy-Britannia lakatlan volt – írja a Daily Telegraph.

"Nem akartam hinni a szememnek, amikor megérkeztek a kormeghatározási vizsgálatok eredményei" – mondta Francis Wenban-Smith. A régész szerint ismeretes volt, hogy ebben az időszakban Észak-Franciaországban éltek a neandervölgyi emberek csoportjai. A legújabb eredmények viszont arra utalnak, hogy amint a tengerszint olyannyira lecsökkent, hogy szárazföldi híd képződött a kontinens és a brit szigetek között, a neandervölgyi ember a mai Kent grófság felé vette az irányt.

A korai neandervölgyi ember a legutóbbi jégkorszak előtt egyszer már benépesítette a brit szigeteket, ám amikor 200 ezer évvel ezelőtt az éghajlat igen hidegre fordult, délre húzódott. Amikor a 130 ezer és 110 ezer évvel ezelőtti időszakban az éghajlat melegebbre váltott, nem tudtak visszatérni, mivel a La Manche-csatorna állta útjukat. Százezer évvel ezelőtt tűntek fel ismét a szigeteken, és nem hatvanezer éve, mint korábban feltételezték a tudósok.

Élelmet reméltek

És hogy miért tért vissza a neandervölgyi ember? Egyes feltételezések szerint a francia partokról is látható, kovakőben gazdag mészkősziklák vonzhatták őket. Mások szerint a mamutok, orrszarvúak, vadlovak és szarvasok, vagyis a potenciális táplálék jelentette a fő vonzerőt az akkori zord éghajlati viszonyok között.

"Ezeket az embereket nem várta itt semmiféle menedék, sem ház, sem valamire való barlang. Így csupán azt feltételezhetjük, hogy visszatérésük idejére megtanultak alkalmazkodni a hideghez, ismerték a tüzet, s volt túlélési stratégiájuk, élelmet felhalmozva a kegyetlen téli hónapokra" – magyarázta Francis Wenban-Smith.

A régész szerint további leletek szükségesek annak megállapításához, hogy pontosan hányan lakhatták abban az időben Kent grófságot, milyen területeket hódítottak meg a brit szigeteken, és mennyi ideig tartózkodtak ott.



  • Hírek
  • Személyi kölcsön