Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Elárverezik a Titanicot elsüllyesző jéghegy fotóját

2012.11.27. 12:18

Árverésre bocsátanak az Egyesült Államokban egy fotót arról a jéghegyről, amely szakértők szerint száz évvel ezelőtt a Titanic végzetét okozta. A fénykép 1912. április 12-én született, két nappal a hajó katasztrófája előtt. Az április 14-én röviddel éjfél előtt bekövetkezett szerencsétlenségnek 1502 halálos áldozata volt.

A New Hampshire-i RR Auction árverési ház becslései alapján 8-10 ezer dollárért (1,7-2,1 millió forintért) is elkelhet a különleges fekete-fehér felvétel, amelyet a térségben hajózó Etonian kapitánya, W. F. Wood készített. A fotón olvasható kézírás jelzi a fénykép születésének idejét, készítőjét és a jéghegy pontos pozícióját, valamint azt is, hogy a "Titanic 1912. április 14-én ütközött, és három óra alatt elsüllyedt".

Az árverésre kerülő fotó a jéghegyről
Az árverésre kerülő fotó a jéghegyről
Fotó: RRAuction

A kapitány feltehetően különleges, fél ellipszis formában hasadt csúcsa miatt kapta lencsevégre a jéghegyet. A jéghegyről ez az egyetlen ismert felvétel. A Titanic személyzetének két tagja ugyanakkor készített vázlatot egy hasonló jéghegyről, amelyen szintén látható a furcsa törés.