Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Arisztotelész sírját találhatták meg

GettyImages-159830653
2016.05.27. 10:55

Az ókori görög városban, Sztageirában ásatásokat végző görög régészek bejelentették, hogy megtalálták Arisztotelész sírját – írja az MTI.

Az ókori görög filozófusról a Szaloniki Arisztotelész Egyetemen rendezett nemzetközi konferencián mutatták be feltárásaikat a szakemberek. Mint elmondták, a 2400 éves sír feltárása a térségben 20 éve folyó régészeti kutatások legfontosabb eredménye.

Arisztotelész a közép-makedóniai Sztageira városában született időszámításunk előtt 384-ben. Khalkiszban halt meg 322-ben. A szakemberek korábban úgy vélték, hogy itt is temethették el. A régészek viszont biztosra veszik, hogy a Sztageira ásatási helyen feltárt sír Arisztotelészé, mert két irodalmi forrás is utal rá, hogy a sztageiraiak elhozták a hamvait Khalkiszból. 

A kupolával borított dombsírnak vagy egy márvány szintje a hellén korból. A sír az egykori Sztageira központjában, az agora közelében fekszik. A régészek szerint a középület jellegű síremléket sietősen húzták fel, csak később építették minőségi anyagokból a márványszintet. A síron kívül található egy oltár is.

A sír kupolája 10 méter magas. A négyzet alapú szintet egy bizánci torony öleli körül. A félkör alakú fal 2 méter magas. A sír bejáratához egy járda vezet azok számára, akik le akarták róni kegyeletüket a görög filozófus előtt. A feltáráson találtak továbbá agyagedényeket és ötven darab pénzérmét Nagy Sándor korából.

A bizánciak megsemmisítették a sír épületét és egy négyzet alapú tornyot építettek helyére.

Arisztotelész a modern európai tudomány atyja és előfutára. Mesterével, Platónnal együtt a nyugati kultúra legnagyobb hatású gondolkodói között tartják számon. Ő volt a makedón hadvezér, Nagy Sándor nevelője.

(Borítókép: Arisztotelész mellszobra Rómában. Fotó: Dea / A. Dagli Orti/Getty Images)