Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kincsekre bukkantak a budai Várban

2007.02.07. 13:56
Mátyás korabeli gyerekjátékokat és egy leopárdfogat is találtak a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai egy a budai Várban épülő, 700 férőhelyes mélygarázs helyén, a Csikós udvar alatt és annak környékén. Az elmúlt másfél évben összesen 110 ládányi kincset ástak ki.

Értékes középkori leleteket találtak a budai Vár azon területén, ahol februárban megkezdik egy 700 férőhelyes mélygarázs építését. Tóth Anikó, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy Mátyás király korából származó gyerekjátékokon és kerámiadarabokon kívül egy valószínűleg háziállatként tartott leopárd foga is előkerült az egykori királyi lovarda, a Csikós udvar alatt és annak környékén végzett régészeti feltáráskor.


Ilyen házileopárdja volt Mátyás királynak?
Ezeken kívül számos kerámia-, vas-, üveg- és bronztárgy, faragott kő, valamint az étkezési kultúráról árulkodó állatcsont is felszínre került - mondta Tóth Anikó. A leleteket restaurátorok tisztítják, konzerválják, összeragasztják, kiegészítik; az állati maradványokat zoológusok elemzik. A leleteket a restaurálás után régészek válogatják majd át, és az értékesebb darabok a múzeum gyűjteményébe kerülnek. A leletekből önálló kiállítást valószínűleg nem rendeznek, várhatóan az intézmény régészeti munkájának összegző tárlatán tekinthetik majd meg őket az érdeklődők.

Másfél év alatt 110 ládányi kincs

Magyar Károly, a BTM középkori osztályának vezetője, a feltárás másik irányítója elmondta: a mintegy 3.600 négyzetméteres területről összesen 110 ládányi lelet került felszínre az elmúlt másfél év alatt. A XV-XVII. századi lakók ugyanis erre, az akkoriban a várfalon kívülre eső részre szórták a szemetet, amely rendkívül érdekes leletanyagot szolgáltat, jelentős mennyiségű kultúranyagot tartalmaz.

A vár védelmét szolgáló árkot a XIV. században kezdték betemetni, az így keletkezett területen észak-déli irányú utak húzódtak. A mai Tabán felé eső lejtős, várfal mögötti terep fokozatosan töltődött fel.

Magyar elmondta, hogy terasz formájú rész feltárását több lépcsőben végezték. Falmaradványokat már az 1950-es években azonosítottak, azután az 1970-es években szondázó kutatást végeztek, így amikor a mélygarázs építése biztossá vált, már tudták, mire számíthatnak.

Szamkó Katalin, a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. ügyvezető igazgatója az MTI-nek korábban elmondta: a tervek szerint a területen február közepétől kezdenek hozzá a 700 férőhelyes, négy szintes mélységű parkoló kiásásához. A kht. az erről szóló engedélyt 2004-ben kapta meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól. A budai Vár Krisztinaváros felé eső oldalán tavaszra ássák ki a négy szintes munkagödröt, a garázs első üteme jövő év végére készül el.

A beruházás a budai Vár parkolási gondjainak részleges megoldását és elsősorban a Budavári Palota autómentes övezetté tételét szolgálja. A mélygarázs tetejére parkot terveznek.