Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kincsekre bukkantak a budai Várban

2007.02.07. 13:56
Mátyás korabeli gyerekjátékokat és egy leopárdfogat is találtak a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai egy a budai Várban épülő, 700 férőhelyes mélygarázs helyén, a Csikós udvar alatt és annak környékén. Az elmúlt másfél évben összesen 110 ládányi kincset ástak ki.

Értékes középkori leleteket találtak a budai Vár azon területén, ahol februárban megkezdik egy 700 férőhelyes mélygarázs építését. Tóth Anikó, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy Mátyás király korából származó gyerekjátékokon és kerámiadarabokon kívül egy valószínűleg háziállatként tartott leopárd foga is előkerült az egykori királyi lovarda, a Csikós udvar alatt és annak környékén végzett régészeti feltáráskor.


Ilyen házileopárdja volt Mátyás királynak?
Ezeken kívül számos kerámia-, vas-, üveg- és bronztárgy, faragott kő, valamint az étkezési kultúráról árulkodó állatcsont is felszínre került - mondta Tóth Anikó. A leleteket restaurátorok tisztítják, konzerválják, összeragasztják, kiegészítik; az állati maradványokat zoológusok elemzik. A leleteket a restaurálás után régészek válogatják majd át, és az értékesebb darabok a múzeum gyűjteményébe kerülnek. A leletekből önálló kiállítást valószínűleg nem rendeznek, várhatóan az intézmény régészeti munkájának összegző tárlatán tekinthetik majd meg őket az érdeklődők.

Másfél év alatt 110 ládányi kincs

Magyar Károly, a BTM középkori osztályának vezetője, a feltárás másik irányítója elmondta: a mintegy 3.600 négyzetméteres területről összesen 110 ládányi lelet került felszínre az elmúlt másfél év alatt. A XV-XVII. századi lakók ugyanis erre, az akkoriban a várfalon kívülre eső részre szórták a szemetet, amely rendkívül érdekes leletanyagot szolgáltat, jelentős mennyiségű kultúranyagot tartalmaz.

A vár védelmét szolgáló árkot a XIV. században kezdték betemetni, az így keletkezett területen észak-déli irányú utak húzódtak. A mai Tabán felé eső lejtős, várfal mögötti terep fokozatosan töltődött fel.

Magyar elmondta, hogy terasz formájú rész feltárását több lépcsőben végezték. Falmaradványokat már az 1950-es években azonosítottak, azután az 1970-es években szondázó kutatást végeztek, így amikor a mélygarázs építése biztossá vált, már tudták, mire számíthatnak.

Szamkó Katalin, a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. ügyvezető igazgatója az MTI-nek korábban elmondta: a tervek szerint a területen február közepétől kezdenek hozzá a 700 férőhelyes, négy szintes mélységű parkoló kiásásához. A kht. az erről szóló engedélyt 2004-ben kapta meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól. A budai Vár Krisztinaváros felé eső oldalán tavaszra ássák ki a négy szintes munkagödröt, a garázs első üteme jövő év végére készül el.

A beruházás a budai Vár parkolási gondjainak részleges megoldását és elsősorban a Budavári Palota autómentes övezetté tételét szolgálja. A mélygarázs tetejére parkot terveznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?