Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Tularémia - veszélyesebb az anthraxnál?

2003.02.12. 08:30
A lépfenéről és a himlőről mindenki tudja, hogy igen pusztító biológiai fegyverek lehetnek, van azonban egy ritkán emlegetett, ám annál veszélyesebb társuk, amely szintén a terroristák eszköze lehet. Ez a tularémia.
A nyúlpestis néven is ismert tularémia főként vadon élő rágcsálók betegsége, de az embert is megfertőzheti. A Francisella tularensis baktérium által okozott megbetegedés az embereknél a magas láz és hányás mellett nyirokmirigy-duzzanatokkal jár, majd 2-4 hét alatt a lép, a máj és a tüdő degenerálódását idézheti elő. Elsősorban rovarcsípéssel (például kullancsok, szúnyogok közvetítésével) terjed, de a beteg állatok harapásával, a vérének és húsának elfogyasztásával, illetve a baktériumot tartalmazó porral is az ember szervezetébe kerülhet. A betegség korán felismerhető és antibiotikumokkal kitűnően gyógyítható. Megelőzése szinte lehetetlen, mert jelenleg nem áll rendelkezésünkre oltóanyag.

A tularémia-fegyver már létezik

A volt Szovjetunióból az Egyesült Államokba emigrált Ken Alibek, fiatalkorában a Biopreparat néven ismert titkos laboratórium munkatársa volt, és többek között a tularémia biológiai fegyverként való alkalmazásáról írta doktori disszertációját. Később a hivatalosan rovarölő szereket gyártó omutnyinszki (Oroszország) üzemben részt is vett a tularémia-fegyver kifejlesztésében. (Az 1980-as években már a tüdőanthrax-fegyver kifejlesztésén dolgozott.) Mindez ékesen bizonyítja, hogy az aggodalom korántsem alaptalan, hiszen ezt a biológiai fegyvert is már évtizedekkel ezelőtt kifejlesztették.

A tularémia az Egyesült Államokban is felkerült a potenciális biológiai fegyvereket tartalmazó listára, és néhány szakértő csöppet sem lenne meglepve, ha a baktérium ismét előkerülne valahonnan. A Trends in Microbiology hasábjain publikált tularémia-kutatásban résztvevő tudósok azt állítják, hogy a kórokozó hihetetlenül fertőző, ezért nagyon fontos lenne az oltóanyag kifejlesztése.

Nem olyan halálos, mint a lépfene

A tularémia kezelés nélkül halálos kimenetelű lehet, azonban antibiotikummal könnyen gyógyítható, tehát a kórokozó korántsem olyan halálos, mint a lépfene vagy a himlő. May Chu, a Fertőző Betegségek Központjának (Centers for Disease Control) igazgatója szerint nem lehet számítani a tularémia bevetésére, hiszen a történelem folyamán ez eddig még senkinek sem jutott eszébe.

A biotechnológiai fejlesztőcégek között egyébként kisebb harc dúl az állami támogatások megszerzéséért. George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke ugyanis hatmilliárd dollárral támogatná a biológiai terrorizmus elleni harcot, és ebből az összegből bőven jut a potenciális kórokozók elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésére.