Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az unalmas munka tompítja agyat

2008.04.23. 13:56
Norvég és brit tudósok olyan eszközön dolgoznak, ami előre jelzi, hogy mikor áll takarékra a monoton munkát végzők agya. A szerkezet biztonságosabbá és hatékonyabbá tehet jó néhány munkakört.

Tom Eichele, a norvégiai Bergeni Egyetem és Stefan Debener, a brit Southamptoni Egyetem kutatói kollégáikkal olyan eszközt szeretnének fejleszteni, ami előre jelzi, hogy a monoton munkát végzők agya mikor kezd tompulni – írja a BBC hírportálja. Eichele és társai funkcionális mágneses rezonancia alapú képalkotó berendezéssel (fMRI) vizsgálták olyan önkéntesek agytevékenységét, akiknek egy egyszerű, de koncentrációt igénylő feladatot (reagálást egy vizuális ingerre) kellett sokszor egymás után elvégezniük.

Az fMRI működése azon alapul, hogy a megnőtt aktivitású agyterületek közelében a hemoglobinkoncentráció megváltozik, és megfelelő képalkotó módszerekkel így folyamatosan lehet ábrázolni, mi történik az ember agyában. A kísérlet során a tudósok azt tapasztalták, hogy a résztvevők egy idő után többet hibáznak, mert agyuk belefásul a monoton feladatba. Az agy "takarékra állását" megelőzően azonban az fMRI-képeken olyan változások mentek végbe, amelyek alapján a kutatók fél perccel előre meg tudták jósolni, mikortól nő a hibaelkövetés valószínűsége. "A prefrontális kéregben csökken az aktivitás, és ezzel egy időben nő egy másik területen, amely általában akkor aktív, ha az ember éppen pihen" – fogalmazott Debener. "De ez nem azt jelenti, hogy az agy aludni készül, a robotpilóta jobb párhuzam lenne. Az ember kevésbé koncentrál a feladatra, ezért nő a hiba esélye."

Az agyi aktivitás változásai alapján előre jelezhető lenne, mikor kezd tompulni a monoton munkát végző ember agya, és figyelmeztetni lehetne őt, hogy figyeljen jobban. Egy ilyen eszköz azonban nem épülhet az fMRI-re, mert az nem hordozható és nem elég gyors, ezért a tudósok következő lépésként mobil EEG-eszközökkel fogják megismételni a kísérletet. Már léteznek drótnélküli, mobil és könnyű EEG-készülékek prototípusai, a szakemberek szerint ezek 10-15 éven belül piacra is kerülhetnek. Ezért ha a kísérlet sikeres lesz, elkészülhetnek a monoton munkát végzőknek szánt figyelmeztető eszközök, bár Debener szerint előbb még további vizsgálatokkal meg kell állapítani, pontosan milyen folyamatok okozzák a hibák nagyobb számát.

A tudósok szándéka szerint a majdan elkészülő figyelmeztetőszerkezet olyan munkaköröket tehet biztonságosabbá és hatékonyabbá, amelyek monotonak, de nagy figyelmet igényelnek. Példaként az útleveleket ellenőrző vámosokat, a sokat vezető sofőröket, a reptéri biztonsági őröket és a röngtenképeket elemző egészségügyi dolgozókat említették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!