Móric
9 °C
15 °C

Mégsem hibás a Discovery

2009.08.27. 11:52 Módosítva: 2009.08.27. 11:52
A tesztek szerint mégsem volt hibás az a hidrogénszelep, amely miatt szerdán másodszor is lefújták a Discovery amerikai űrrepülőgép startját.

A Discovery-nek eredetileg kedd reggel kellett volna indulnia a Nemzetközi Űrállomásra. Ezt azonban előbb az időjárás hiúsította meg, majd a szerda reggelre kitűzött újabb indítási időpont előtt hibásnak találták a hidrogénszelepet.

Ez a szelep az űrrepülőgép külső üzemanyagtartálya és a hajtómű között van. Ugyanezen a szelepen keresztül eresztik le az üzemanyagot akkor, ha elmarad az indítás.

A keddi üzemzavar óta a mérnökök összesen ötször próbálták ki a hidrogénszelep zárását és nyitását, a berendezés minden alkalommal hibátlanul működött. Ezek szerint nem a szeleppel volt a baj, hanem valamilyen kijelző mutatott hamis adatot.

A műszakiak beszámolója alapján csütörtökön hozza meg a vezetőség a végleges döntést. Ha mégis a szelep cseréjét rendelik el, akkor viszont augusztusban már nem repülhet a Discovery, mert a szerelés több napot venne igénybe, az űrsiklónak viszont legkésőbb vasárnapig van indulási lehetősége. A következő start már csak október 17. után jöhet szóba.

Új hálót kapnak

Az űrrepülőgép hét űrhajóssal a fedélzetén egy új hálószoba-berendezést visz a Nemzetközi Űrállomásra, továbbá egy edzőgépet, egy fagyasztót, élelmet és más utánpótlást. Összesen 6,8 tonna terhet juttat az űrállomásra a Leonardo elnevezésű olasz gyártmányú szállítómodulban.

A 13 napos repülés alatt a sikló legénységének két tagja háromszor végez majd szerelést a világűrben, egy-egy alkalommal hat és fél órán át. Egyik munkájuk az lesz, hogy kicserélnek egy folyékonyammónia-tartályt, amely a hűtőrendszer része. Az űrhajósok leszerelnek egy külső kísérleti berendezést is, és lehozzák a földre, hogy megvizsgálják.

Erre az évre öt repülést terveztek az amerikaiak, ebből ez a negyedik. Az űrsiklók megépítése óta pedig már 128 küldetésre került sor.