Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Földet ért az Endeavour

2009.07.31. 18:30
Pakoltak és akkumulátort szereltek a Nemzetközi Űrállomáson az Endeavour űrhajósai, akik most tértek vissza a földre. Küldetésük majdnem simán volt, csak egy eldugult mosdóhelyiség és egy túlmelegedett légtisztító okozott némi problémát.

Visszatért az Endeavour és hét űrhajósa: az amerikai űrrepülőgép a Floridában lévő Kennedy Űrközpontban landolt. A 16 napos küldetés során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és az Endeavour legénysége javítási és fejlesztési munkákat végzett az űrállomáson.

Többek között átrakodtak az ISS-re és felszerelték a Kibo japán modul utolsó alkatrészeit. Újakra cserélték a 350 kilométeres magasságban keringő űrbázis egyik napelemtábláját tartó szerkezet négy akkumulátorát.

Emellett átéltek néhány kellemetlenséget is, amelyek közül a központi mosdóhelyiség eldugulása és a levegőtisztító berendezés túlmelegedése okozta a legnagyobb "fejfájást". Végül azonban mindkettőt sikerült megszerelniük.

A NASA még hét űrsiklómissziót tervez a 16 ország részvételével épülő, 100 milliárd dollár értékű űrállomás befejezésére. A következő űrrepülőgép, a Discovery indítását augusztusra irányozták elő. Az utolsóét pedig 2010 szeptemberére.