Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Egy nappal eltolták Simonyi visszatérését

2007.04.17. 13:19
Egy nappal elhalasztották Charles Simonyi amerikai-magyar űrturista és két profi űrhajós, az orosz Mihail Tyurin és az amerikai Michael Lopez-Alegria visszatérését, mert áradások miatt módosítani kellett Szojuz-kapszulájuk kazahsztáni leszállásának helyszínét.

Az orosz állami bizottság új dátumot jelölt ki a Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérésére. A leszállást április 21-én (szombaton) közép-európai idő szerint délután fél háromra tűzte ki a kazahsztáni Dzsezkazgantól 135 kilométernyire északra - mondta az orosz légi navigációs felügyelet (Roszaeronavigacija) szóvivője, Andrej Prjanyisnyikov. Eddig úgy tervezték, hogy a Szojuz TMA-9 április 20-án, pénteken válik el a Nemzetközi Űrállomástól és még ugyanaznap a szintén kazahsztáni Arkalik város térségében száll le a Földre.


Katt!

Orosz űrkutatók azonban változtatást kértek, mert a kijelölt leszállási körzetet berepülve úgy találták, hogy Arkalik környékén túl sok olvadékvíz gyűlt össze, ami megnehezítheti a munkájukat. Az esetleges mentést amúgy is bonyolíthatja, hogy a Szojuz leszálló egysége ezúttal alkonyat előtt landol majd a kazahsztáni sztyeppén, nem pedig hajnal előtt, mint rendesen. Ha ugyanis a Szojuzt valamilyen hiba folytán nem vennék észre a levegőben, akkor a leszálló egységet sötétben kellene keresni, ami az olvadékvízzel elöntött terepen sokáig elhúzódhat.

Az állami bizottság a környezeti változások miatt döntött úgy, délebbre helyezi a leszállási helyszínt. Így a Moszkva melletti Repülésirányító központ ballisztikai szakértői új pályát számítottak ki, 24 órával későbbre tolva el a leszállást - jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

Magyarországról csütörtökön látszik utoljára

Magyarország fölött csütörtökön látható utoljára az Nemzetközi Űrállomás (ISS) úgy, hogy Charles Simonyi a fedélzeten tartózkodik, hívta fel a nyilvánosság figyelmét Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója. Az ISS London-Prága irányból érkezik, és Magyarországról akkor látható, amikor a holland partoknál az európai kontinens fölé érkezik 21 óra 19 perckor. Elrepül a Magas-Tátra és a Kárpátok északkeleti vonulata felett, majd 21 óra 22 perckor - Záhony közelében - a Föld árnyékába kerülve továbbrepül a Krím-félsziget irányába. Az ISS a nyugati égbolton a Vénusz, a legfényesebb "csillag" alatt szokott feltűnni. Az ISS "3-4 percig lesz látható: északon elhalad a Sarkcsillag fölött, utána hirtelen, 1-2 másodperc alatt eltűnik a szemünk elől. Az ISS másodpercenként 8 kilométeres sebességgel halad, óránként pedig 26 ezer kilométert tesz meg" - mondta Both Előd.