Mátyás
-6 °C
1 °C

Szojuzzal taxizik a NASA

2006.03.07. 11:52
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrhajósai a korábbi megállapodások lejárta miatt csak fizetős utaskként szállhatnak fel a Szojuzokra. Az ISS amerikai űrhajósainak utazásáért 2006-ben összesen 43,8 millió dollárt fizetnek.
Orosz űrhajók amerikaiakkal, legfrissebben pedig már brazil űrutassal is rendszeresen indulnak a nemzetközi űrállomásra, míg az amerikai Discovery csak biztonságosabbá tétele után kelhet hasonló útra.

Az amerikai űrhivatal, a NASA űrrepülő-jegyeket vásárol az orosz Szojuz űrhajókra, mert a második amerikai űrsikló balesete óta még tart a többi szerkezetének biztonságosabbá alakítása. Ez most már remélhetőleg heteken belül megoldódik, - ez esetben az idén akár három alkalommal is felszállhat a Discovery nevű NASA űrrepülőgép. Addig azonban az ISS nemzetközi űrállomásra az amerikai váltás is csak Szojuzokkal repülhet.

2007-től nincs átalány

Mivel 2005 végével lejárt a korábbi űrhajós-fuvarozási megállapodás, a Roszkozmosz orosz űrszervezet tudatta, hogy vezetője, Anatolij Perminov megegyezett az amerikaiakkal. Eszerint 2006-ban 43,8 millió dollárért fuvarozzák a NASA űrhajósait és szállítmányaikat az űrállomásra, illetve onnan vissza a Földre.

A következő években - 2007-2010 között - pedig, ha még akkor is szükség lesz rá, fejenként 21,8 millió dollárt kell fizetnie a NASA-nak asztronautái fuvarozásáért.

A jelenlegi információk szerint a Discovery nevű NASA űrrepülőgép legkorábban május 3-án indulhat a nemzetközi űrállomásra, az Atlantis indítását pedig 2006. július 7-re tervezik. A következő Szojuzt, a TMA-8-as viszont a tervek szerint hamarosan, március 22-én fellövik, s a személyzet harmadik tagja, fizető űrhajósként a brazil Marcos Pontez lesz.