Valér
4 °C
8 °C

Mégis űrturista lehet a milliomos

2005.05.27. 14:00
A hatvan esztendős Greg Olsen befizetett egy űrutazásra. A tudós vállalkozónak egészségügyi okból egy időre abba kellett hagynia az űrhajós-felkészítőt, szerdán azonban újrakezdte a csuklózást Moszkva közelében, a Jurij Gagarin Kozmonautaképzőben.

A húszmilliós űrútra befizető gazdagok egészsége ugyan ingatag, akár a dollárárfolyam, Greg Olsen nevét azonban - a virginiai Space Adventures űrutazási iroda közlése szerint - már felírták az októberben a Nemzetközi Űrállomásra induló Szojuz utaslistájára.

Az űrturista a 12. expedíció, Bill McArthur és Valerij Tokarev társaságában érkezik, majd egy héttel később a 11. expedíció tagjaival, Szergej Kirkalevvel és John Philipssel térne vissza.

Magántudós vagyok, nem űrturista

Greg Olsen rokonszenves üzenete:
'Éld az álmod!'
A Space Adventures eddig két milliomos űrútját egyengette. 2001-ben a kaliforniai Dennis Tito, 2002-ben a dél-afrikai Mark Shuttleworth pukkantott köbméternyi nagy címletű bankjegyet az űrkutatás hőálló oltárán.

Olsen a Sensors Unlimited nevű infravörös kamerákat gyártó cég alapítójaként tollasult meg. Mivel emelt szintű diplomákkal rendelkezik fizikából és anyagtanból nagyon utálja, ha űrturistának nevezik - "magánkutatónak" tekinti magát, aki fontos felvételeket készít a Földről saját gyártású infrakamerájával.

Rendbe jött

Az egészségügyi problémáról, amely Olsen felkészülését hátráltatta, szerencsére semmilyen részletet nem közöltek. Orvoslását követően, az orosz szakemberek rábólintottak a program folytatására. Olsen a következő három hónapban nagy elszántsággal folytatja a kardiovaszkuláris tréninget és az orosz nyelvleckéket.

Az űrturista-jelöltek közül eddig egyedül az amerikai nyálzenész, Lance Bass útja hiúsult meg, enyhe szívelváltozás miatt.