Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Vakcinából indult a gyermekbénulás-járvány

2002.03.22. 13:56
A már legyőzöttnek hitt poliovírus a leküzdésére használt vakcinából éledt újra és okozott halálesetekkel és bénulásokkal járó járványt egy közép-amerikai szigeten, Hispaniolán. A vírus egyéves erősödési folyamata alatt nemcsak helyreállította a legyengítése érdekében kiiktatott gént, de magába épített egy újat is a vele rokonságban álló egyik enterovírusból, ezzel is javítva fertőzőképességét.
"Igazi huszárvágás" - nyilatkozott a találékony, veszélyes ellenségnek szóló kényszerű elismeréssel Mark Pallanch, a kutatási eredményt közreadó csoport tagja a vírus stratégiájáról a Nature magazinnak.

A poliovírus, az egyik legveszélyesebb gyermekbetegség, a járványos gyermekbénulás okozója még az ötvenes években is számos tragédia felelőse volt világszerte. Magyarországon 1954-ben, 56-ban, 57-ben és 59-ben is végigsöpört a paralízis-járvány, 1957-ben pl. több mint 2000 megbetegedést és 143 halálesetet okozva. Az u.n. élő vakcina (legyengített, de életképes vírusok) 1959-es bevezetése óta (Sabin cseppek) azonban a járványok nálunk is - mint a világ majd minden részén - megszűntek, az utolsó megbetegedést Magyarországon 1969-ben regisztrálták.

Két gyermek halálát okozta a vakcina

Bill Gates immunizál
Az amerikai földrészen 1999-ben jelentették be hivatalosan a poliovírus kiirtását. Ugyanebben az évben azonban a karibi szigetvilághoz tartozó Hispaniolán (Dominika és Haiti található itt) járvány tört ki, tizenkilenc gyermek bénulását és kettő halálát okozva. Az esetet vizsgáló Olen Kew virológus, az USA atlantai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központjának munkatársa vezette kutatócsoport mostanra készült el jelentésével, amelyben megállapítja, hogy a betegség forrása minden bizonnyal egy haiti kisgyermeknek - egy évvel korábban - adott OPV (Oral Polio Vaccine - szájon át alkalmazott polio vakcina) volt.

Megerősödött a vírus

Az élő vakcina-vírus ugyanis az immunissá vált szervezetben is képes szaporodni, s kiürülve a környezetet is megfertőzni. Persze jó esetben csak annyi történik, hogy a fertőzöttek is immunissá válnak - ha még nem voltak -, hiszen a vakcina erre van kitalálva. De bizonyos, szerencsétlen egybeesések - a vírus mutációs eredetű önjavítása, valamint az oltás szinkronizálásának hiányosságai a hispaniolaihoz hasonló tragikus változathoz vezethetnek, mint ahogy azóta megtörtént Egyiptomban és a Fülöp-szigeteken is. Hispaniola egyes vidékein a védőoltás a gyerekek 20 %-nál is késésben volt, így ők sokkal fogékonyabbak voltak az egyre erősebbé váló vírussal szemben.

A nagyobb bajok elkerülése érdekében a kutatócsoport azt javasolja, hogy a szájon át adható polio vakcinát vonják ki a forgalomból, miután - összehangolt akcióban - a világ populációjának azt a maradékát, amely még nem részesült védőoltásban, immunizálták. A Nature szerint a kutatóközpont munkatársai már hozzá is kezdtek a tervek elkészítéséhez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!