Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Agyhártyagyulladás-járványok

2000.12.06. 15:21
Miskolcra hivatalosan még nem érkezett meg az a kormányrendelet, amely szerint a fertőző agyhártyagyulladást megelőző vakcinához az egy éven aluli gyermekek szülei 2631 forintért, az egy-két éves gyerekek szülei pedig féláron juthatnak hozzá, így ott teljes áron, azaz 8770 forintért vásárolhatják meg a meningococcus B baktériumfertőzést megelőző gyógyszert. Magyarországon nincs járványveszély - állítják a szakemberek, pontosan úgy, mint tavaly a kalocsai agyhártyagyulladások előtt. Tavaly az év mérlege Magyarországon hatvan fertőzés volt, ám a járvány az egész világon komoly gondokat okoz.
Bár hétfő óta életbe lépett, Miskolcon mégsem érvényes az a kormányrendelet, amely szerint a fertőző agyhártyagyulladást megelőző vakcinához az egy éven aluli gyermekek 2631 forintért, az egy-két éves gyerekek pedig féláron kaphatják meg, így ott teljes áron, azaz 8770 forintért vásárolhatják meg a szülők a meningococcus B baktériumfertőzést megelőző gyógyszert. A miskolci gyógyszertárakban csak akkor fogják kedvezménnyel adni a szert, ha megérkezik hozzájuk az Egészségügyi Közlöny.

Gyulladt agyhártyasejtek
A Békés megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője szerint nincs agyhártya-gyulladás járvány-veszély Magyarországon. Olyan fertőzések fordulnak csak elő az országban, melyek nincsenek közvetlen kapcsolatban egymással - hangsúlyozta.

Mégis mindennapossá váltak az agyhártyagyulladásról szóló hírek: másfél hete Szombathelyen szállítottak egy kislányt kórházba, aki ugyan hazamehetett csütörtökön, ám egy hároméves telekgerendási fiún már nem tudtak segíteni, az első tünetek után tizenkét órával elhunyt.

Újabb megbetegedés Borsodban

A kórboncnoki vizsgálat nem igazolta egyértelműen azt a korábbi gyanút, hogy gennyes agyhártyagyulladás okozta a másfél héttel ezelőtt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elhunyt csecsemő halálát - számolt be a járványügyi helyzetről a megyei tiszti főorvos Miskolcon.

Dr. Sedlák Mária szólt arról is, hogy idén januárban Borsodban szintén elhunyt egy olyan csecsemő, akiről viszont feltételezhető, hogy halálát gennyes agyhártyagyulladás.

A tiszti főorvos cáfolta azokat az utóbbi napokban hallható híreket, amelyek szerint a megyében - főként a csecsemők és kisdedek körében - járványosan terjed a gennyes agyhártyagyulladás.

Közlése szerint a miskolci Semmelweis Kórház infektológiai osztályán ugyan valóban ápolnak jelenleg két kisdedet, de az egyik gyermek esetében a szakemberek gyors diagnosztikai tesztekkel kizárták, hogy a betegségét meningococcus okozta.

A másik kisdednél viszont a tesztek alapján valószínűsíthető, hogy gennyes agyhártyagyulladásban betegedett meg.

20 év statisztikája
Dr. Lencsés Katalin, a BAZ megyei ÁNTSZ epidemiológiai osztályának főorvosa a megyében az elmúlt 20 év alatt előfordult fertőző betegségeket elemezve elmondta: ez idő alatt 76 esetben észleltek fertőző agyhártyagyulladásos tüneteket.

Ezeknek 18,3 százaléka volt a csecsemőkre és kisdedekre leginkább veszélyes C-típusú. A betegek közül két évtized alatt kilencen haltak meg, többségük csecsemő volt.

Az elmúlt évben 16 gennyes agyhártyagyulladásos betegről van feljegyzés, közülük 6 megbetegedését okozta meningococcus-os fertőzés.

Az idén összesen 17 agyhártyagyulladásos megbetegedés vált ismertté, ezekből ötöt okozta meningococcus.

A főorvos szerint "ezen adatokból egyértelműen kitűnik, hogy szó sincs járványról".

A nyálkás őszi idők kedveznek a baktériumok cseppfertőzéses terjedésének, a szakemberek ezért azt ajánlják a szülőknek, hogy a csecsemőket, kisdedeket ne vigyék zsúfolt helyekre, áruházakba, nagyobb közösségekbe, mert az ilyen korúaknak a legnagyobb védelmet az otthon biztosíthatja.

Hangsúlyozták: a lakásokban naponta többször és alaposan kell szellőztetni.

Elhangzott az is, hogy a gyógyszertárakban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, tehát aki több évre szóló teljes biztonságot akar, vegye igénybe az oltóanyagot, amelynek egy éves kor alatt 70, 1-2 év közötti korban pedig 50 százalékát az egészségbiztosító téríti - hangsúlyozták a szakemberek. Karácsonyi laktanyazár

A kalocsai kiképzőközpont több mint kétezer katonája töltötte a '99-es karácsonyt a laktanyában járványügyi zárlat miatt, mert többen is gennyes agyhártyagyulladással kerültek kórházba. Ez idő tájt Kalocsán két megbetegedést regisztráltak a község lakó között, egyikük már december elején meggyógyult, de egy fiú - akinek bátyja a kalocsai kiképzőközpontban szolgált - életét vesztette.

Az Országos Epidemiológiai Intézet főigazgatója a sorozatos megbetegedések után elismerte, hogy agyhártyagyulladás-járvány volt, de ennek ellenére nem indokolta, hogy a közvetlenül veszélyeztetett katonákon kívül a lakosságot is beoltsák.

Mivel december 28-a óta nem volt újabb megbetegedés a laktanyában, január 6-án éjfélkor feloldották a vesztegzárat. A járványügyi vizsgálat megállapította, hogy a katonák, és egy hartai diák ugyanabba a klubba jártak táncolni, és így került be a kiképzőközpontba a meningococcus C baktérium.

1999-ben mintegy hatvan ember kapott agyhártyagyulladást Magyarországon.

Románia: higiéniai gondok

A román egészségügyi minisztérium 1999 július-augusztusában 3.300 B-típusú, szivacsos agyhártyagyulladásos megbetegedést regisztrált. A minisztérium szerint a vízellátás hiányosságai vezettek a járványhoz. Azzal biztatták a turistákat, hogy ha betartják a higiéniai előírásokat, és elkerülik a szúnyogcsípéseket, akkor nem vállalnak nagy kockázatot az országukba való utazással. Év végére a megbetegedések száma hatezerre emelkedett.

Nyugat-Afrika különösen veszélyes

Több mint hétezer megbetegedés jegyeztek fel Nigerben, a 2000. év első négy hónapjában. Közülük csaknem hatszázan vesztették életüket. A nyugat-afrikai országban az év első hónapjaiban rendszerint felüti a fejét a veszedelmes kór, melynek korai diagnosztizálása nagyon nehéz, mert kezdeti tünetei nagyon hasonlítanak az influenzáéhoz. Az 1995-ös járványban, melyet az oltóanyag hiánya okozott, mintegy háromezer ember vesztette életét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?