Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Agyhártyagyulladás-járványok

2000.12.06. 15:21
Miskolcra hivatalosan még nem érkezett meg az a kormányrendelet, amely szerint a fertőző agyhártyagyulladást megelőző vakcinához az egy éven aluli gyermekek szülei 2631 forintért, az egy-két éves gyerekek szülei pedig féláron juthatnak hozzá, így ott teljes áron, azaz 8770 forintért vásárolhatják meg a meningococcus B baktériumfertőzést megelőző gyógyszert. Magyarországon nincs járványveszély - állítják a szakemberek, pontosan úgy, mint tavaly a kalocsai agyhártyagyulladások előtt. Tavaly az év mérlege Magyarországon hatvan fertőzés volt, ám a járvány az egész világon komoly gondokat okoz.
Bár hétfő óta életbe lépett, Miskolcon mégsem érvényes az a kormányrendelet, amely szerint a fertőző agyhártyagyulladást megelőző vakcinához az egy éven aluli gyermekek 2631 forintért, az egy-két éves gyerekek pedig féláron kaphatják meg, így ott teljes áron, azaz 8770 forintért vásárolhatják meg a szülők a meningococcus B baktériumfertőzést megelőző gyógyszert. A miskolci gyógyszertárakban csak akkor fogják kedvezménnyel adni a szert, ha megérkezik hozzájuk az Egészségügyi Közlöny.

Gyulladt agyhártyasejtek
A Békés megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője szerint nincs agyhártya-gyulladás járvány-veszély Magyarországon. Olyan fertőzések fordulnak csak elő az országban, melyek nincsenek közvetlen kapcsolatban egymással - hangsúlyozta.

Mégis mindennapossá váltak az agyhártyagyulladásról szóló hírek: másfél hete Szombathelyen szállítottak egy kislányt kórházba, aki ugyan hazamehetett csütörtökön, ám egy hároméves telekgerendási fiún már nem tudtak segíteni, az első tünetek után tizenkét órával elhunyt.

Újabb megbetegedés Borsodban

A kórboncnoki vizsgálat nem igazolta egyértelműen azt a korábbi gyanút, hogy gennyes agyhártyagyulladás okozta a másfél héttel ezelőtt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elhunyt csecsemő halálát - számolt be a járványügyi helyzetről a megyei tiszti főorvos Miskolcon.

Dr. Sedlák Mária szólt arról is, hogy idén januárban Borsodban szintén elhunyt egy olyan csecsemő, akiről viszont feltételezhető, hogy halálát gennyes agyhártyagyulladás.

A tiszti főorvos cáfolta azokat az utóbbi napokban hallható híreket, amelyek szerint a megyében - főként a csecsemők és kisdedek körében - járványosan terjed a gennyes agyhártyagyulladás.

Közlése szerint a miskolci Semmelweis Kórház infektológiai osztályán ugyan valóban ápolnak jelenleg két kisdedet, de az egyik gyermek esetében a szakemberek gyors diagnosztikai tesztekkel kizárták, hogy a betegségét meningococcus okozta.

A másik kisdednél viszont a tesztek alapján valószínűsíthető, hogy gennyes agyhártyagyulladásban betegedett meg.

20 év statisztikája
Dr. Lencsés Katalin, a BAZ megyei ÁNTSZ epidemiológiai osztályának főorvosa a megyében az elmúlt 20 év alatt előfordult fertőző betegségeket elemezve elmondta: ez idő alatt 76 esetben észleltek fertőző agyhártyagyulladásos tüneteket.

Ezeknek 18,3 százaléka volt a csecsemőkre és kisdedekre leginkább veszélyes C-típusú. A betegek közül két évtized alatt kilencen haltak meg, többségük csecsemő volt.

Az elmúlt évben 16 gennyes agyhártyagyulladásos betegről van feljegyzés, közülük 6 megbetegedését okozta meningococcus-os fertőzés.

Az idén összesen 17 agyhártyagyulladásos megbetegedés vált ismertté, ezekből ötöt okozta meningococcus.

A főorvos szerint "ezen adatokból egyértelműen kitűnik, hogy szó sincs járványról".

A nyálkás őszi idők kedveznek a baktériumok cseppfertőzéses terjedésének, a szakemberek ezért azt ajánlják a szülőknek, hogy a csecsemőket, kisdedeket ne vigyék zsúfolt helyekre, áruházakba, nagyobb közösségekbe, mert az ilyen korúaknak a legnagyobb védelmet az otthon biztosíthatja.

Hangsúlyozták: a lakásokban naponta többször és alaposan kell szellőztetni.

Elhangzott az is, hogy a gyógyszertárakban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, tehát aki több évre szóló teljes biztonságot akar, vegye igénybe az oltóanyagot, amelynek egy éves kor alatt 70, 1-2 év közötti korban pedig 50 százalékát az egészségbiztosító téríti - hangsúlyozták a szakemberek. Karácsonyi laktanyazár

A kalocsai kiképzőközpont több mint kétezer katonája töltötte a '99-es karácsonyt a laktanyában járványügyi zárlat miatt, mert többen is gennyes agyhártyagyulladással kerültek kórházba. Ez idő tájt Kalocsán két megbetegedést regisztráltak a község lakó között, egyikük már december elején meggyógyult, de egy fiú - akinek bátyja a kalocsai kiképzőközpontban szolgált - életét vesztette.

Az Országos Epidemiológiai Intézet főigazgatója a sorozatos megbetegedések után elismerte, hogy agyhártyagyulladás-járvány volt, de ennek ellenére nem indokolta, hogy a közvetlenül veszélyeztetett katonákon kívül a lakosságot is beoltsák.

Mivel december 28-a óta nem volt újabb megbetegedés a laktanyában, január 6-án éjfélkor feloldották a vesztegzárat. A járványügyi vizsgálat megállapította, hogy a katonák, és egy hartai diák ugyanabba a klubba jártak táncolni, és így került be a kiképzőközpontba a meningococcus C baktérium.

1999-ben mintegy hatvan ember kapott agyhártyagyulladást Magyarországon.

Románia: higiéniai gondok

A román egészségügyi minisztérium 1999 július-augusztusában 3.300 B-típusú, szivacsos agyhártyagyulladásos megbetegedést regisztrált. A minisztérium szerint a vízellátás hiányosságai vezettek a járványhoz. Azzal biztatták a turistákat, hogy ha betartják a higiéniai előírásokat, és elkerülik a szúnyogcsípéseket, akkor nem vállalnak nagy kockázatot az országukba való utazással. Év végére a megbetegedések száma hatezerre emelkedett.

Nyugat-Afrika különösen veszélyes

Több mint hétezer megbetegedés jegyeztek fel Nigerben, a 2000. év első négy hónapjában. Közülük csaknem hatszázan vesztették életüket. A nyugat-afrikai országban az év első hónapjaiban rendszerint felüti a fejét a veszedelmes kór, melynek korai diagnosztizálása nagyon nehéz, mert kezdeti tünetei nagyon hasonlítanak az influenzáéhoz. Az 1995-ös járványban, melyet az oltóanyag hiánya okozott, mintegy háromezer ember vesztette életét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!