Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tengeri fúrás a Föld középpontja felé

2005.06.13. 09:03
Olajfúró technológiát alkalmazva a Csendes-óceán alatti földkéreg megfúrására készül egy nemzetközi kutatócsoport. A 7 kilométeresre tervezett fúrással a mélyben baktériumok után kutatnak, illetve a földrengések előrejelzését szeretnék javítani.
A japán Csikju misszió során egy nemzetközi tudóscsoport a Csendes-óceánban lefúr a Földbe 7000 méter mélyre. Ez a szárazföldi olajfúrások rekordjaihoz, de még inkább a Föld átmérőjéhez képes kevésnek tűnhet. Viszont eddig a legmélyebb tengeri fúrás alig 2 kilométeres mélységbe jutott le.

"Megtudjuk, hogy odalent van-e élet. Olyan ez, mintha a Marsra mennénk" - mondta a The Guardian című brit napilapnak Taira Asahiko, a jokohamai földkutatási központ igazgatója, aki szerint az expedíció egyik fő célkitűzése összegyűjteni azokat a baktériumokat, amelyek az óceánkéregben élnek.

Létezhet élet a mélyben

A földkéreg legmegközelíthetetlenebb övezeteiből származó kő és iszap elemzése ugyanis a kutatók reményei szerint segíthet a korábbi évmilliók klímaváltozásainak megismerésében és abban is, hogy felmérhetik: milyen mélységben létezhet az élet valamilyen formája.

A mélyfúrást egy több mint 57 ezer tonnás különleges fúróhajóval végzik, amely nagyságát tekintve kétharmad akkora, mint a Titanic óceánjáró. Az integrált óceánfúrás (Integrated Ocean Drilling) tervben az Egyesült Államok és az Európai Unió is közreműködik.

Vékony a kéreg az óceán alatt

A Csikju az év végére tervezett utolsó próbák után alámerül a Csendes-óceánban, ahol a legvékonyabb a földkéreg és legfeljebb 10 kilométer a mélysége.

Kuramoto Sinicsi, a jokohamai kutatócsoport vezetője szerint nemcsak a mélység életét tudják tanulmányozni, hanem a föld történetének elemzése révén olyan tudományos eszközök birtokába juthatnak, amelyekkel a jövőben jobban előre tudnák jelezni a földrengéseket és ezzel több órás, vagy akár több napi előnyhöz juthatnának a természeti katasztrófákkal szemben.

Verne tűzhányóba szállt volna

Japánban, ahol a világon talán a legfejlettebb a földrengés-előrejelzés, a jelenlegi ellenőrző rendszerek mindössze 10 perccel korábban tudnak figyelmeztetni a földmozgásokra.

Az Utazás a föld középpontjába Verne egyik legnépszerűbb regénye. A könyv hősei egy kialudt izlandi vulkán kráterén keresztül ereszkednek le a Föld belsejébe.

A rendkívüli hőségtől és az izzó kőzet problémájától eltekintve, elméleti fejtegetések azzal zárják rövidre a Föld középpontjába lejutás kérdését, hogy a több ezer kilométeres mélységben uralkodó nyomás ellenében a járatot semmilyen kitámasztás nem tudná nyitva tartani.