Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Virtuális valósággal kezelik a veteránokat

2005.08.23. 09:45
Szimulált hadszíntérrel, ágyúdörgéssel és puskaropogással kezeli az amerikai haditengerészet a frontról hazatérő katonák lelki bajait. Az élményt közvetítő sisak mellé nemsokára jön az égett gumi, a gázolaj és az iraki fűszerek szaga.

Háborús környezetet szimulálnak az amerikai haditengerészet pszichológusai, hogy a virtuális valósággal enyhítsenek a frontról visszatért katonáknak tapasztalataik feldolgozásában. A terápia alatt a páciensek olyan VR-sisakokat viselnek, amelyeknek miniképernyőin át visszaképzelhetik magukat a háborús hadszínterekre - Vietnámba, Afganisztánba vagy Irakba.

A katonáknak közvetített képet és hangot pszichológusok felügyelik, akik a kezelés alatt érintőképernyős irányítóeszközzel változtatják a helyszínt , vagy halkítják-hangosítják hozzá a csatazajt. Ha a páciens szívverése felgyorsul, az élmény túl intenzív - ilyenkor visszavesznek a közvetítés erősségéből.

A kúra nemsokára szagokkal is gazdagodik: a fejlesztők begyűjtötték már az égett gumi, a gázolaj, az emberi test, a szemét és az iraki fűszerek szagát.

Hogy volt?

#alt#
A haditengerészek játékszere

A frontról hazatérő tengerészgyalogosok közül sokan megkattannak: a Wired beszámolója szerint van, aki agresszívvá válik, és van, aki elesett bajtársainak hangját hallja folyton a fejében. A számítógépes valóságszimulációs terápiát korábban alkalmazták már vietnámi veteránokon is, csakhogy az őket ért trauma és a kezelés között húsz év is eltelt, mondta a Wirednek Dr. James L. Spira, a San Diego-i haditengerészeti egészségügyi központ pszichológiai programjának vezetője. Most viszont a pszichológusok igyekeznek azonnal bevonni a kezelésbe a hazatérő, gyakran sokkhatás alatt álló katonákat, később pedig akár a hadszíntéren is bevethetik a hordozható készüléket.

Dr. Spira nem részletezte, mi a terápia pszichiátriai alapja, mindenesetre a Wirednek azt mondta, hogy a VR-kezelés után a páciensek nyugodtabbak és társaságkedvelőbbek lettek, mint előtte.

Előd az üzletekben

A VR-terápia alapját az a Full Spectrum Warrior nevű, egyes szám első személyű lövöldözős játék szolgáltatja, amelyet gyakorlatozásra fejlesztett ki az Institute for Creative Technologies és a haditengerészet kutatórészlege. A játéknak tavaly kereskedelmi forgalomban kapható változata is megjelent pc-re és Microsoft Xboxra. A projekt most új forráshoz juthat, hiszen az Egyesült Államok kongresszusa nemrég 1,5 milliárd dollárral emelte a veteránok kezelésére szánt összeget, miután kiderült, hogy sokkal több katona szorul utólagos lélekgondozásra, mint gondolták.