Piroska
-2 °C
5 °C

Vastagodik az ózonréteg

2006.08.24. 10:58
Az emberiség egyik legismertebb bűntette a természettel szemben a hűtők és aeroszolos dezodorok okozta ózonlyuk. Amerikai kutatók szerint 20 évvel a szigorú szabályozás bevezetése után esély van arra, hogy az ózonréteg elkezdjen vastagodni.

Amerikai kutatók szerint nem tágul tovább az ózonlyuk, sőt, jó esély van arra, hogy újra vastagodjon az ózonréteg.

Komoly szabály


A lyuk az Antarktisz felett
Az Amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (American National Oceanic and Atmospheric Administration) kutatói szerint a jó hír leginkább annak köszönhető, hogy betiltották az ózonrétegre a legnagyobb veszélyt jelentő aeroszolos dezodorokat - olvasható a BBC-n.

Húsz évvel ezelőtt fedezte fel egy kutatócsoport, hogy a hűtőszekrényekben, illetve az aeroszolos dezodorokban használt gázok következtében az ózonréteg elvékonyodott. Ezek a klór- és brómvegyületek képesek megbontatni a sztratoszférában található ózonvegyületeket, különösen tavasszal, amikor az addig jégszemcsékhez tapadó részecskék kiszabadulnak, és reakcióba lépnek, ehhez azonban mínusz 80 Celsius fok alatti hőmérsékletre van szükség.

Terjedt

Először az Antarktisz fölött figyelték meg az ózonlyuk kialakulását (itt van a leghidegebb), majd az Északi-sark következett, aztán a globális felmelegedés következtében a jelenséget Európában és Ausztráliában is tapasztalták már: az ultraibolya sugárzás mértéke sokszor elérte a normális szint kétszeresét. Az ilyen erős sugárzás bőrrákot okozhat, de nem tesz jót a szemnek sem.

1987-ben írták alá a freonok, halonok gyártását, használatát korlátozó montreali egyezményt - innentől kezdve az egész világon betiltották e termékeket, ami a jelek szerint 20 évvel később már érezteti hatását.