Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szmogriadóra is lehet számítani a hőség miatt

2006.07.21. 17:05
Várhatóan a következő napokban sem enyhül a hőség, ezért elképzelhető, hogy egyes városokban szmogriadót kell elrendelni, tájékoztatott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Az ózonszennyezés fokozódására figyelmeztet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM), egyúttal azt javasolja, hogy az következő napokban aki teheti, ne üljön autóba. Bibók Zsuzsa, a tárca főosztályvezetője pénteken az MTI-nek elmondta, hogy a huzamos napsütés és a csekély légmozgás miatt az elmúlt időszakban megemelkedett a felszínközeli ózonkoncentráció a nagyvárosokban. (A felszínközeli ózon nem tévesztendő össze a magas légköri ózonnal, ami a nap káros sugarait kiszűrve az ózonpajzsot képezi. )

Mivel a következő napokban sem enyhül a hőség, így elképzelhető, hogy egyes városokban szmogriadót kell elrendelni, közölte a főosztályvezető. Amennyiben egy városban három órán keresztül több levegőtisztaság-mérő állomáson is 180 mikrogramm feletti köbméterenkénti ózont mérnek, akkor az önkormányzatoknak tájékoztatniuk kell a lakosságot, hogy az érzékenyebb emberek megelőzhessék panaszaikat. Ha esetleg a 240 mikrogrammot is meghaladja a koncentráció, akkor pedig szmogriadót kell elrendelni - mutatott rá Bibók Zsuzsa. Hozzátette, hogy a riadó ugyancsak tájékoztatási kötelezettséget, és akár forgalomkorlátozást is jelenthet.

Másfél hete Sopronban már mértek 180 mikrogramm feletti értéket, ám csak egy-egy órára. Szmogriadót ózon miatt eddig még nem rendeltek el Magyarországon. Bár nem lehet biztosan állítani, hogy nem fordult elő riadóhelyzet, mivel a mérések az európai uniós csatlakozás előtt nem álltak a mai szinten.

A talajközeli ózon a közlekedés nyomán keletkezik, az autók kipufogógázaiból származó nitrogénoxidokból a nap sugarainak hatására. A főként a délutáni órákban a levegőben felhalmozódó vegyület panaszokat okozhat a légúti betegségekben szenvedőknél, például szem-, orr- és toroknyálkahártya-irritációt, köhögést, fejfájást okozhat.