Jolán
2 °C
4 °C

Máj- és vesekárosodást okozhat a zöld tea

2007.05.07. 15:15
Amerikai tudósok azt állítják, hogy a zöld tea túlzásba vitt fogyasztása szervkárosodást és végső soron halált is okozhat. Az igazi veszélyforrást a teakivonatos táplálékkiegészítők jelentik.

Több vizsgálat is igazolta, hogy a fekete és a zöld teában található polifenolok segítenek megelőzni a szívbetegségeket és a rákot. A New Jersey-i Állami Egyetem kutatói azonban mértékletességre intenek most közölt tanulmányukban, amely a Chemical Research in Toxicology című szaklapban jelent meg.

A vezető szerző, Csung Jang és csapata több korábbi vizsgálatot és tanulmányt összesített, így jutott a következtetésre. Jang szerint nyugodtan ihatunk napi tíz csésze zöldteát, a problémát az ennél nagyobb mennyiség okozza, illetve a teakivonatot tartalmazó táplálékkiegészítők, ezekben ugyanis tablettánként akár 50 csészének megfelelő polifenol is lehet.

A zöldtea túlzott fogyasztása elsősorban a májat és a vesét károsítja. A New Jersey-i tudósok cikkükben idéznek egy vizsgálatot, amelynek során nagy mennyiségű polifenollal kezelt kutyák és rágcsálók pusztultak el májmérgezés következtében. A tanulmány ezen kívül több olyan esetismertetést is megemlít, amelyben a páciens májkárosodással került kórházba, és tünetei akkor szűntek meg, amikor abbahagyta a zöldtea tartalmú táplálékkiegészítők szedését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?