"Eladó szőröstül-bőröstül együtt". Az ingatlanos széppróza gyöngyszemei 1.

2008.10.09. 07:01

Egyes írói vénával megáldott ingatlanosoknak nincs idejük könyvet, sőt akár még blogot sem írni, azért a hirdetésfogalmazásban élik ki tehetségüket. Amikor belebotlottunk egy társadalmi problémákat boncolgató hosszú hirdetésbe, azt hittük elszigetelt jelenségről van szó. Ám rá kellett döbbenünk, hogy Matus Mariann ingatlanreferens valójában közel száz hasonló kis mű alkotója. Egyik legfontosabb stílusjegye a pontok hiánya (a kevésbé fontos mondatokat felkiáltójellel, a fontosabbakat három felkiáltójellel zárja, esetleg a mondatok közepére is belebiggyeszt egyet-egyet). A másik, hogy a shift billentyűje elá még évekkel ezelőtt beragadhatott egy Expressz újság, mert csupa nagybetűt használ. No de lássuk miről is ír!

Kezdésnek álljon itt egy intelem "Eladó üdölőövezeti telek III. kerület" című művéből azoknak, akik buták, mert "megunt szemetükkel" "saját levegőjüket kockáztatják":

EGYKOR SZEBB NAPOKAT MEGÉLT RÉSZÉN A HEGYNEK, EZ AZ OLDALA, MINDIG ELHAGYATOTT VOLT. A KÖZELI LAKÓTELEP LAKÓI SOKUNK BOSSZÚSÁGÁRA, SOKSZOR ITT RAKTÁK KI-LE A MEGUNT SZEMETET, SITTET. PEDIG BUTASÁG, MERT A SAJÁT LEVEGŐJÜKET KOCKÁZTATTÁK. REMÉLEM MÁRA MÁR ITT IS DOLGOZNAK A ZÖLDEK, ÉS MÁRA MEGSZŰNT EZ A CSÚNYA DOLOG!!! VÉGÜL IS, ÚGY TŰNIK EZ ÍGY IS VAN!!!

Máskor viszont a telek előnyös adottságait domborítja ki:

DÉL-KELETI TÁJOLÁSÚ A TELEK UTCAFRONTJA. EZ VISZONT TELEK ESETÉBEN, NEM LÉNYEGES, MERT CSAK EGY JÓ ÉPÍTÉSZ! S, OLYAN HÁZA LEHET, AMILYET ÖN AKAR, ARRA NÉZNEK AZ ABLAKOK, AMERRE ÖN AKARJA!

Amúgy a célközönséget nagyon pontosan be tudja lőni, például olyan horgászok, akik nem szeretnek pakolászni, esetleg vidékre vágyók, akik nem terveznek nagyüzemi növénytermesztést:

TEHÁT EGY IGAZI PECÁS ÁLMA EGY ILYEN LEHETŐSÉG, HISZEN NEM KELL KOCSIBA ÜLNI, PAKOLÁSZNI, HANEM HA ÚGY GONDOLJA, HOGY MÁR KAPNAK A HALAK, MÁR INDULHAT IS!

 

HA VIDÉKI ÉLETRE VÁGYIK, ÉS NEM ÁLLATOKAT SZERETNE TARTANI, VAGY NAGYÜZEMBEN NÖVÉNYEKET TERMESZTENI, EZ A HÁZ TÖKÉLETESEN MEGFELEL CÉLJAINAK

 

További kommentárok helyett beszéljenek magukért az idézetek:

AZ ÉTKEZDE NAGYON JÓL MŰKÖDIK, JÓL BEVEZETETT, ENNI-INNI-FAGYIZNI SZERETŐ VENDÉGKÖRREL!

ELADÓ SZŐRÖSTÜL-BŐRÖSTÜL EGYÜTT! MÉG AZ UTOLSÓ KISKANÁLLAL EGYÜTT IS! 15 ÉVES VENDÉGLÁTÓIPARI EGYSÉG! SOHA NEM ZÁRT BE, ÉS MÉG MINDIG TELE VAN, MERT EZEN A KÖRNYÉKEN IS SZERETNEK ENNI-INNI AZ EMBEREK!

A PUDING PRÓBÁJA AZ EVÉS!NEM KELL FÉLNI A HAGYOMÁNYOSTÓL ELTÉRŐ ÉPÍTÉSI SZOKÁSOKTÓL, HISZEN EMBEREK SZÁZEZREI ÉLNEK MÁR KÖNNYŰSZERKEZETES HÁZAKBAN

A HÁZ 2000-ES ÁTADÁSÚ, DE ÖKO-BIO-VOLTA VÉGETT, A MAI IGÉNYEKNEK IS MAXIMÁLISAN MEGFELEL, SŐT!

BÁR TUDJUK A CSERE RITKA, MINT A FEHÉR HOLLÓ, DE PRÓBA-SZERENCSE!

HA CSALÁDI HÁZNAK SZERETNÉ HASZNÁLNI A KEDVES VEVŐ, SZÜKSÉG ESETÉN A BELMAGASSÁGHOZ HOZZÁ KELL NYÚLNI.

És ezek tényleg csak kiragadott példák, gyakorlatilag a végtelenségig folytathatnánk. De van, amikor a sorok mögött magának az ingatlanosnak az érzései is felsejlenek.

ITT IS EMBEREK LAKNAK, MÉGHOZZÁ, BARÁTSÁGOS, BECSÜLETES EMBEREK, AKIK ODAFIGYELNEK EGYMÁSRA, EGYMÁS ÉRTÉKEIRE, EZÉRT IS MARADT MEG, EZ A JELLEGZETES, KERTVÁROSIAS LÉGKÖR. HAZAFELÉ MEGÁLLÍTJÁK AZ EMBERT A SZOMSZÉD NÉNIK, BÁCSIK, AKIK CSAK PÁR SZÓT, VÁLTANAK, ÉS MÁRIS JOBBAN ÉRZIK MAGUKAT. EZ JÓ ÉRZÉS, KÁR, HOGY , MINT INGATLANOS, CSAK RITKÁN, ÉS KEVÉS HELYEN ÉRZEM EZT A HANGULATOT, EBBEN A NAGYVÁROSBAN!

Mi mással is búcsúzhatnánk, mint az írónő kedvelt zárszavával:

BIZTOS VAGYOK BENNE, HOGY KORREKT ÁRALKU ESETÉN, KORREKT MEGEGYEZÉSRE SZÁMÍTHAT!!!

(Amelyhez néha még hozzá szokta tenni: AZ ÁR ABSZOLÚTE! IRÁNYÁR!)