Egyforma üzletek egykupacban. Antikvitás utca, könyvesbolt út, ingatlanos megálló

2008.11.05. 08:45

Bár csak viccnek szántuk, egy teljesen építő jellegű javaslat is érkezett arra a posztunkra, amelyik a politikai napilapok szerkesztőségének 1-es villamos mellé rendeződéséről szólt. 

Hát én nő létemre csak az Üllői úti hobbiboltok sokasodását követem nyomon a Kálvin és a Ferenc körút között... Lassan érdemes lesz rajzolni egy térképet, hogy melyik utcába milyen típusú boltok/cégek szeretnek költözni.

Írja Cricket (aki valójában Tücsök), mi pedig teljesen igazat adunk neki. Úgy hogy most gyorsan összeszedtünk pár példát és várjuk a további tippeket.

Szerintem a legklasszabb példája az egymás mellé költözésnek (ami ráadásul az elmúlt években zajlott le) a könyvesboltoké a Rákóczi úton (VII. kerület). Volt ugye a Fókusz, aztán mellé épült a Libri Könyvpalota, de ma közvetlenül hozzájuk tapadva ott a Bookline, a Magyar Könyvklub és egy kis könyvesbolt a Síp utca túloldali sarkán.

Egy kicsivel arrébb, a Múzeum körúton (V.) az antikváriumok szaporodtak el, sőt a Lónyai utcában (IX.) is folytatódik a sor. Klasszikusan antikvitásos környék a Falk Miksa utca (V.). Gyermekkorom menő bevásárló utcájában - a Váciban (V.) - az ember elsősorban ruhaboltokat keresett fel, ezt a hagyományt alighanem a Fashion Street vagyis a Deák Ferenc utca (V.) veszi át.

De hogy egy kertvárosi példát is mondjunk, a sashalmi HÉV megállóban (XVI. kerület) ötven méteres körzetben öt ingatlaniroda van.

A nagy bevásárlóközpontok nem igazán kedveznek az ilyen csoportosulásoknak - főleg hogy sok területen kizárólagosságot kapnak egyes üzletek -, de például a bankcenterkben szépen elfér egymás mellett több azonos profilú cég is. Ilyen mondjuk a Hungária és a Kerepesi sarkán az Arena Corner (VIII.), amelyikben vagy 5-6 bankfiók működik.

Tud valaki hasonló példákat? Írja meg, ha valahol egymás mellé költözött rengeteg fodrász, kutyakozmetikus vagy szűcs!