Összesen két új lakás épül, egy 158 kecós projekt viszont bedőlt. Tankcsapda körút 2.

2009.01.13. 19:26

~dá~: Átmenet

Most, hogy szépen végigsétáltunk a Tankcsapda körúton, lássuk milyen lakásokat kínálnak rajta. Általános szabályként elfogadhatjuk a zuglói ingatlanosok véleményét, hogy a Nagy Lajos Király útja közelében általában magasabbak a lakásárak a jó közlekedésnek köszönhetően, viszont magán az úton alacsonyabbak a nagy forgalom miatt. Hogy hogyan fog változni a nyolcad, még nem tudjuk (holnap megpróbálunk tippelgetni), de hogy milyen áron juthatunk lakáshoz, azt igen.

Új építésű nincs!

Hermina ResidenceLássuk először, hogy mit nem vehetünk ott. Bár a neten nagyon több helyen találni új építésűnek hirdetett lakásokat a Nagy Lajoson, rákattintva mindegyikről kiderült, hogy kamu (mint amilyen ez is). Utoljára a Hermina Residence épült itt (az Erzsébet királyné sarkán), de ma már abban is használt lakásokat árulnak. A honlapjukon ugyan kinn van még, hogy öt lakás eladó, de ott az is kinn van, hogy olyan mint egy hatcsillagos szálloda és a római Colosseum keresztezése (nem vicc!). Amúgy az épülettel valójában semmi baj nincs, egy rendes utcaképbe szépen belesimulhatna a maga félkörívével. Na persze, ha leszednék az óriásreklámokat a homlokzatáról. Tényleg, ezt hogy a fenébe engedélyezik? A cég honlapján még hirdetik is, hogy kibérelhető, pedig az építkezésnek régen vége!

Nagyobb bajok vannak viszont a másik félköríves, 158 lakásos saroktársasházzal az Egressy Parkkal - az Egressy kereszteződésben. Legfőbb probléma vele, hogy 2008 végén át kellett volna adni, jelenleg meg egy nagy gödör ásítozik a telken. Honlapjuk nem üzemel, az értékesítő bódén megadott telefonszám nem elérhető. Ingatlanos forrásainktól úgy tudjuk, most épp hezitálnak, hogy mi legyen belőle: lakóház vagy irodaház, esetleg valami kombináció. Ha minden igaz, pénze szerencsére senkinek nem ragadt benn - mármint a lakásvásárlók közül (de ha valaki máshogy tudja, ne fogja vissza magát!).

Az, hogy nincs egyáltalán új építésű lakás, persze csak hatásvadász újságírói fogás! Van hát! Nem is egy. Kettő! Az út Örs vezért tere felőli végén (10.) folyik az építkezés - de tényleg. A "vegyes rendeltetésű épület" valójában egy kis irodaház lesz, a tetején két lakással. És akkor most lássuk, mi a helyzet a használt piacon.

Kevés családi ház van, de az drága

Kezdjük nagyban: házakkal. Túlkínálat nincs, csak túlárazás. Oké, hogy Zugló egy jól csengő brand, de azért egy bizonytalan fejlesztésű, jövőjű viszont már most is elég nagy forgalmú úton nem biztos, hogy érdemes 70-80-160 (!) milliót kiadni egy lakóházért. Még akkor is, ha hátul zöld kertek vannak kialakítva, néhol a Bosnyák közelében is. De milyen lehet a "belső kétszintes" családi ház?


Panelból nem rossz a kínálat

Park és parkoló a panel előttAmikor azt olvassuk egy Tankcsapda körúton hirdetett panellakásnál, hogy "NEM LAKÓTELEPI!!!", akkor azt általában nyugodtan el is hihetjük. Ez még a tízemeleteseken is sokat dob, a négyszinteseket meg egészen barátságossá teszi. Főleg, hogy a panelek előtt fut a már említett parkos-fasoros-parkolós sáv. A zuglói panelek átlagos négyzetméterára 219 ezer forint az (ingatlan.com szerint). Itt ez nagyjából az alsó határt jelenti, a felsőt meg olyan 255 ezer - vagyis valamivel a zuglói átlag felett van, amit gondolom pl. a Füredi jelent. Az ár persze nagyban függ attól, merre néz a lakás és hány emeletes (4 vagy 10) hányadikán van. A fűtés zömmel táv-, de több egyedi mérésű házközponti is van. Ha nem húznak végig még két sávot a villamos panel felőli oldalán (márpedig egyelőre nem nagyon tervezik), akkor nem is rosszak a maguk nemében.

A tégla nagyon vegyes

Téglaépítésű rengetegféle van például egészen parasztházszerű megoldások a Bosnyák tér közvetlen közelében, a már emlegetett emberléptékű lakótelep, meg a csúsztatott zsalus kis telep ami tuti téglának van hirdetve. Amit még ne higgyünk el a hirdetésekben, az a nagypolgári kifejezés. Nagyon kellemes hely lehetett korábban is a Tankcsapda körút, de a nagypolgárok azok sem lakást, sem villát nem itt vettek maguknak. Ami nem jelenti azt, hogy ne lennének szép régi házak (igaz nem sok). Mindenesetre nagyon vegyes a felhozatal.
 

Persze, hogy valójában mennyit is érnek (fognak érni) ezek a lakások, az nagyban függ attól, hogy milyen változásokat hoz a nyolcadnak a jövő. A település- és ingatlanfejlesztési tervekről holnap írunk bővebben.

Tankcsapda körút:

1. Mi a helyzet mostanában a Nagy Lajos király útján?

2. Ingatlanpiaci körkép

3. Fejlesztési lehetőségek (jön)

4. Feliratok a Nagy Lajoson (jön)